Помагачите на атентатора от Сарафово ще бъдат съдени задочно

OFFNews 18 юли 2016 в 15:32 2372 0

Помагачите на атентатора от Сарафово ще бъдат съдени задочно

Обвинените за атентата на летище Сарафово ще бъдат съдени от българския специализиран наказателен съд задочно, тъй като четири години след нападението двамата остават в неизвестност. 

Това са Мелиад Фарах и Ел Хадж Хасан Хасан и те са обвинени в помагачество на загиналия терорист, който се взриви на бургаското летище. Атентаторът Мохамад Хасан Ел Хюсеини е роден в Ливан на 27 май 1989 г. Той е имал ливанско и френско гражданство и е бил член на групата, планирала нападението. В нея влизат и двамата обвиняеми Фарах и Хасан, които са предадени на съд в петък. Това е и първото дело за тероризъм у нас след 1989 г. 

Според държавното обвинение в периода 28 юни - 11 юли 2012 г. в Русе, Варна и Равда са извършили поредица от дейности по подготовката на атентата. В обвинителния акт се посочва, че двамата са участвали в опит за умишлено умъртвяване на повече от две лица. В резултат на атентата е причинена смъртта на петима израелски граждани и шофьора на автобуса, който е българин. Разследването показва, че броят на жертвите е можело да бъде и по-голям, но един от туристите се усъмнил в атентатора и му попречил да остави раницата си в багажното отделение.

Обвинението не дава отговор на въпроса дали това е накарало Хюсеини да се взриви или бомбата е активирана дистанционно. В резултат на задействането на самоделното взривно устройство е унищожен автобус, собственост на „СТАРБУС”– ООД - гр. Бургас и са повредени съседните му два автобуса, като общата стойност на причинените значителни вреди е над 34 000 лева, се посочва в обвинителния акт.

Други 38 израелски туристи са ранени. Някои от тях са с увреден слух, изгаряния и дихателни проблеми, травми по тялото, посттравматичен синдром. 

Според прокуратурата "използването на конкретното средство за реализиране на престъпния резултат категорично води до извода, че е целена смъртта на всички туристи, намиращи се в непосредствена близост до епицентъра на взрива и попадащи в зоната на абсолютната смърт".

Мелиад Фарах е обвинен и за това, че е използвал фалшива шофьорска книжка, за да наеме автомобил с цел подпомагане на терористични действия. Хасан има подобно обвинение.  

По делото са извършени около 100 експертизи – най-голям брой от които са 48 съдебномедицински. Отделно има направени 10 биологични, 10 технически, 8 дактилоскопни автотехнически и оценъчни експертизи. Разпитани са 170 свидетели, материалите от разследването – 80 тома.

Двамата обвиняеми са обявени за международно издирване в ШИС по канала Интерпол с червен бюлетин.

До 13 държави са изпратени молби за правна помощ – до Република Австрия, до Държавата Израел - два броя молби, до САЩ - 3 броя молби, до Кралство Нидерландия, до Кралство Мароко - 2 броя молби, до Ливанската република – 2 броя молби, до Австралийски съюз - 2 броя молби, до Канада – 3 броя молби, до Република Румъния, до Република Чехия, до Република Полша, до Република Турция - 3 броя молби и до Република Италия.

За престъплението „тероризъм” се предвижда наказание лишаване от свобода до 10 години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!