Полковник от Военно-апелативния съд осъди прокуратурата за обезщетение от 180 000 лв.

OFFNews 28 март 2023 в 10:49 2507 0

съд

Снимка Архив

Темида

Макар и не окончателно, бившият председател на Военно-апелативния съд (ВоАпС) полк. Петко Петков осъди прокуратурата да му изплати обезщетения за близо 180 000 лв. Решението е на Софийския градски съд, където Петков е предявил иск срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ) за над 560 000 лв., съобщава "Лекс".

Делото срещу Петков беше за длъжностно присвояване и представени неверни сведения, за да бъдат получени пари по проект на ОПАК. Става дума за договор от 2008 г. между тогавашното Министерство на държавната администрация и административната реформа (МДААР) и Военно-апелативния съд, с който съдът започна изпълнение на проект по ОПАК за над 730 000 лв. за изграждане на информационна система за прозрачност във военните съдилища.

Проектът обаче беше прекратен, след като през 2014 г. започна разследване, а прокуратурата повдигна обвинения на 8 души, между които и Петков. Първоначално СГС ги призна за виновни, но не ги наказа заради изтекла давност. Основна част от обвиненията беше свързана със сключени договори с експерти без обществени поръчки, като била изготвена документация със задна дата, за да се докаже, че са били проведени.

В края на 2020 г. Софийският апелативен съд оправда всички подсъдими и прокуратурата не протестира присъдата. Тогава съдът прие, че председателят на ВоАпС изобщо не е бил длъжен да провежда процедури по ЗОП, тъй като той не се прилага за проекти, които са възложени и изцяло финансирани от международна организация. Оказа се, че още в началото на проекта е имало поставено условие от МДААР на Военно-апелативния съд, произтичащо от международното финансиране, и то е било да се платят възнаграждения на физически лица, а не за определени дейности, които прокуратурата е инкриминирала. За да приеме, че не са настъпили и тежки вредни последици за ВоАпС, апелативният съд напомни, че са възстановени изцяло всички пари с лихвите.

В иска си по ЗОДОВ срещу прокуратурата Петко Петков твърди, че е понесъл особено тежко воденото срещу него дело, тъй като е било свързано с работата му като председател на ВоАпС и е засегнало професионалната му репутация. Чувствал се е публично опозорен, попречено му е на професионалното развитие, бил е освободен, а много от познатите му се отдръпнали от него.

Полковник Петков е оценил на половин милион лева само неимуществените вреди от повдигнатите срещу него обвинения. Съдия Евгени Георгиев от СГС обаче е решил, че справедливото обезщетение е 120 000 лв. В решението си той посочва, че е направил справка за други водени дела по ЗОДОВ от магистрати срещу прокуратурата. Между тях е и това на съдия Петър Сантиров, който осъди прокуратурата да му плати 250 000 лв. за морални вреди заради делото за подкуп, по което беше съден и оправдан заедно с бившия военен министър Николай Цонев и финансиста Тенчо Попов. Според СГС обаче най-близък до казуса на съдия Петков е този с бившите варненски прокурори Тони Томов и Карен Бейлерян, които бяха съдени и оправдани за лично укривателство през 2009 г. и след това осъдиха прокуратурата да им плати по 60 000 лв.

Освен това прокуратурата е осъдена да плати на Петков и близо 58 000 лв. за имуществени вреди, между които почти 10 000 лв. за адвокатски хонорари. Голяма част от парите са заради обезщетенията при напускане на работа.

Решението може да бъде атакувано пред Софийския апелативен съд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови