Погнаха таксиметрови фирми в Пловдив, укрили данъци за близо 2 млн. лв.

OFFNews 27 ноември 2015 в 10:26 3438 0

Погнаха таксиметрови фирми в Пловдив, укрили данъци за близо 2 млн. лв.

Снимка БГНЕС, архив

Прокуратурата в Пловдив образува две досъдебни производства срещу таксиметрови компании за укриване на данъци в особено големи размери. 

По първото разследване като обвиняем е привлечен управителят на две таксиметрови дружества. Според държавното облвинение той е избегнал плащането на данъчни задължения в особено големи размери в общ размер 1 580 153.43 лева, представляващи корпоративен данък за двете дружества.

Управителят на дружествата е в ареста и предстои внасяне на обвинителния акт срещу него в съда. 

Второто досъдебно производство е срещу управителя на търговско дружество за таксиметрови услуги и още двама негови съучастници. Според обвинението в периода 31 март 2014 г. - 31 март 2015 г. в гр. Пловдив, при условията на продължавано престъпление, са избегнали установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери – общо 200 000 лева за финансовите 2013 г. и 2014 г., представляващи корпоративен данък за дружеството.

И тримата са задържани за срок от 72 часа, като предстои искане на прокуратурата за постоянен арест. 

По двете досъдебни производства са разпитани над 600 свидетели, приобщени са голям обем писмени доказателства и са извършени счетоводни експертизи.

В хода на проверката бе установено и че територията на гр. Пловдив се обслужва от общо 1700 таксиметрови автомобила, за 600 от които, в рамките на водените досъдебни производства, е установено, че не са плащали каквито и да било данъци за резултатите от дейността си, съобщават от прокуратурата.

Констатирано е, че до 2007 г., до който момент за извършване на таксиметрова дейност е бил заплащан патент, фискалните приходи от дейността на територията на гр. Пловдив са възлизали на около 750 000 лева годишно. След тази дата и към момента приходите от данък печалба на дружества, притежаващи лиценз за извършване на таксиметрови превози, не надвишават 60 000 лева годишно за територията на гр. Пловдив, като през 2014 г. са били платени едва 26 000 лева корпоративен данък.

Предвид така констатираното над 25-кратно понижение на заплащаните от извършващите таксиметрова дейност данъци на фона на липса на намаляване на броя на автомобилите, през пролетта на 2015 г., Окръжна прокуратура – Пловдив е направила предложение до данъчната администрация за предприемане на действия по реализиране на законодателни промени в пакета данъчни закони.

Установено е също така, че по-голямата част от регистрираните от таксиметрови компании в ДАИ фискални устройства не са регистрирани в НАП и липсва съответна комуникация по този въпрос между двете институции, както и че към момента не са налице ефективни механизми за отнемане на лицензи за извършване на таксиметрова дейност при констатиране на нарушения.
Предстои, след обстоен анализ на направените в хода на проверката и в рамките на досъдебните производства констатации, комисията, извършила проверката, да изготви комплексен доклад, включващ и предложения за намерените за необходими законодателни изменения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови