5000 вместо 1000 лева гаранция за Боян Расате

OFFNews 11 ноември 2021 в 11:19 1379 0

Снимка БТА/Архив

Софийският апелативен съд увеличи гаранцията на кандидата за президент Боян Расате от 1000 на 5000 лева. 

В петък Расате беше освободен срещу гаранция от 1000 лева, след като срещу него бяха повдигнати две обвинения - за хулиганство и за нанасяне на лека телесна повреда.

Прокуратурата му повдигна обвинения за това, че той заедно с още няколко души нахлу в офис на ЛГБТИ център в София и го потрошиха

В съдебната зала преди дни Расате заяви: "Не се признавам за виновен. Системата е скапана. Долу демокрацията!". При повдигането на обвиненията от държавното обвинение уточниха, че кандидатът за държавен глава е отведен принудително в СГП, след като не е открит на адресите си. 

"Няма причина да извършвам ново престъпление, няма опасност да се укрия. Надявам се съдът да потвърди настоящата мярка за неотклонение", заяви пред съдебния състав Расате, цитиран от "Дневник". 

Според съда мярката парична гаранция от 1000 лв. е прекалено лека, а размерът - нисък. Освен това участието му в политическия живот и фактът, че е кандидат за президент, не е фактор, заради който изискванията към поведението му трябва да бъдат занижени.

Посланиците на 11 държави в България остро осъдиха нападението

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови