Правосъдният министър иска ново наказание за съдия Ченалова

Ива Оприкова 09 февруари 2015 в 12:36 5203 2

ВСС образува ново дисциплинарно производство срещу съдия Румяна Ченалова.

Предложението е на  министъра на правосъдието Христо Иванов по повод сигнал получен от ОББ на 7 януари за работата й по 4 търговски дела, както и заради констатации, направени в хода на проверката срещу синдика Панайот Велков. Той е бил назначен за временен синдик по няколко търговски дела, по които докладчик е била Ченалова.

Предложение за дисциплинарно производство бе образувано и срещу съдията от Търговското отделение  на СГС - Ивайло Родопски по т.д. № 4259/2014 г. по описа на СГС. Командированият от Районния съд в Костинброд съдия Ивайло Родопски назначава за синдик на дружеството "ТВ 7" Панайот Велков. Това е другият съдия в градския съд, освен Румяна Ченалова, който гледа делата между фирмите на Цветан Василев и тези, които се свързват публично с дейността на Делян Пеевски.

Срещу Ченалова вече има образувани две дисциплинарни производства, едно от които свързано с работата ѝ по казуса "Белведере"

Министърът внесе предложението си в деловодството и предлага на ВСС, след съответна проверка и оценка на изложените факти и констатации, да наложи дисциплинарно наказание, което да съответства на тежестта на нарушенията.

Предложението на Иванов е изготвено въз основа на констатирани факти, сочещи за нарушение на служебните задължения на съдия Ивайло Родопски. Тези констатации са направени в хода на цялостната проверка на дейността на Панайот Велков по всички дела, по които той е бил назначен като временен синдик в обезпечителното производство. Проверката е образувана след постъпили сигнали в Министерството на правосъдието от страни по конкретни дела, както и от омбудсмана на България. Дисциплинарен съвет, който ще извърши проверката е в състав Mагдалена Лазарова, Калин Калпакчиев и Димитър Узунов.

Правосъдният министър обяви, че е изискал информация за работата на всички синдици от съдилищата, която е постъпила и в момента се анализира. Предстоят мащабни проверки за синдиците, за да се установи дали проблемите в София се случват и на други места, каза министърът след заседанието на ВСС. По думите му, по отношение на производството по несъстоятелност, очевидно има някои системни проблеми и трябва да се направи диагностика.

На 22 януари ВСС отстрани Ченалова от длъжност "съдия" в Софийски градски съд за срок от 6 месеца.

Първото дисциплинарно производство срещу съдийката бе образувано през юли 2013 година по информация на властите в Македония. Ченалова бе заподозряна в рамките на разследване за злоупотреба с 2.5 млн. долара от държавния тютюнев холдинг "Македония табак". Вече година и половина това дисциплинарно производство не е приключило, защото ВСС още не може да събере необходимата документация да го приключи. Очаква се по този случай съдийката да се отърве без последствия, защото македонските власти прекратиха делото.

На 17 декември 2014 г., по предложение на петима членове на ВСС, бе образувано дисциплинарно производство срещу Ченалова за констатирано забавено произнасяне по около 50 дела, като само по едно е близо година, за това, че е демонстрирала предубеденост в становището си по казуса "Белведере", публикувано на сайта на СГС, което уронило престижа на съдебната власт и за забавено администрирането на жалбите по делото за фалита на двете дружества, дъщерни на френска компания. Това производство днес беше обединено с първото на "Македония табак".

На 15 януари 2015 г. ВСС образува друго дисциплинарно производство срещу съдийката. Според петимата вносители Димитър Узунов, Юлиана Колева, Михаил Кожарев, Георги Колев и Румен Боев, тя е нарушила чл. 307, ал. 4, т. 2, 4 и 5 от Закона за съдебната власт. Става дума за действие или бездействие, което неоправдано забавя производството; действие или бездействие, което накърнява престижа на съдебната власт; неизпълнение на други служебни задължения. По неофициална информация става дума за това, че не се е произнесла по искане на адвокати на обвиняемите по делото "САПАРД" от преди четири години за отмяна на наложени две обезпечителни мерки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!