Настимир Ананиев ще съди Слави Трифонов заради NEXO. Тече акция 'Кал и каскети'

ГЕРБ стана разследващо звено на прокуратурата. Надявам се Тома Биков да не заеме ролята на Сийка Милева, казва депутатът от ПП

OFFNews 14 януари 2023 в 09:56 3605 2

Ананиев

Снимка БГНЕС

Настимир Ананиев

Депутатът от "Продължаваме промяната" Настимир Ананиев обяви пред БНТ, че ще съди лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов заради уронване на престижа му чрез клевети, свързани с криптобанката NEXO. И се закани, че към съдебната зала ще потегли всеки, който последва примера на шоумена.

Ананиев за пореден път декларира, че няма и никога не е имал нищо общо с NXO. Не е участвал в управителни органи на дружества и няма бизнес с Антони Тренчев.

"Да, познавам Антони Тренчев. Бяхме съпартийци в Движение "България на гражданите" и бяхме народни представители. В началото на 2018 г. имахме фирма, която трябваше да развива дейност, но това не се случи, защото и двамата бяхме ангажирани с други неща. Тома Биков, Даниел Митов и Петър Николов от ГЕРБ също бяха съпартийци с Антони Тренчев в ДБГ", допълни депутатът от ПП.

Ананиев нарече опитите за установяване на връзки между криптобанката и "Продължаваме промяната" милиционерска акция "Кал и каскети" и посочи, че срещу всички по-активни представители на формацията се изливат фалшиви новини и лъжи.

"Акция "Кал и каскети" тече от няколко месеца и героите ѝ са политически партии. Виждате - ГЕРБ стана разследващо звено на прокуратурата. След като закриха бухалката на Гешев - спецпрокуратурата, ГЕРБ ли са новата им бухалка? Надявам се (Тома) Биков да не заеме ролята на Сийка Милева в прокуратурата", изтъкна Настимир Ананиев.

Вчера прокуратурата и Националната следствена служба дадоха съвместна пресконференция, на която стана ясно, че четирима души са привлечени като обвиняеми по случая с NEXO, претърсени са редица обекти, иззети са доказателства и разпитите продължават. Имена не бяха съобщени, но шефът на НСлС Борислав Сарафов подхвърли, че някои от тях журналистите ги знаят.

По думите на Сийка Милева държавното обвинение разполага със свидетелски показания за среща между представители на NEXO с други компании, които се занимават с криптовалута, във финансовото министерство. Това е станало преди около 6 месеца, а целта на срещата е била да се обсъдят евентуални възможности за внедряването на криптовалутата в системата БОРИКА.

Главният прокурор пък нарече случая "NEXO" "уникален по своя мащаб".

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Какво пречи на българското кино? С директора на Национален филмов център Петър Тодоров разговаря Искра Ангелова (подкаст)