Случаят NEXO бил уникален в световен мащаб. Четирима обвиняеми, скъпи картини и имоти на Кайманите

OFFNews 13 януари 2023 в 16:54 12542 9

разследване

Снимка БГНЕС

Представителите на прокуратурата и следствието дадоха богата информация за операцията.

До момента четирима души са привлечени като обвиняеми по случая с криптобанката NEXO, претърсени са редица обекти, иззети са доказателства и разпитите продължават, обявиха представители на прокуратурата и националното следствие на специална пресконференция. За това престъпление законът предвижда затвор над 3 г.

"Няма да им кажа имената, но може би някои от тях вие ги знаете. Повдигнато им е обвинение за това, че от началото на 2018 г. до 12 януари 2023 г. на териториите на България, Великобритания, Ирландия, Швейцария и Кайманови острови са участвали, а един от тях е и ръководил организирана престъпна група с користна цел, да върши престъпления - пране на пари, данъчни престъпления, компютърни измами и банкова дейност без лиценз. На всички обвиняеми е наложена забрана за напускане пределите на нашата страна", посочи шефът на НСлС и зам. главен прокурор Борислав Сарафов.

Двама от обвиняемите са с мярка "парична гаранция" от по 1 млн. лв., като наблюдаващият прокурор е дал срок от 10 дни парите да бъдат внесени. Другите двама се издирват, но няма данни те да са напускали страната.

"Има данни, че тези лица разполагат с изключително големи финансови възможности. Имат скъпи имоти в Дубай, Карибските острови, Бахамите и притежават яхти. В един от претърсените домове са намерени и иззети 35 картини на скъпи художници като Салвадор Дали, Пикасо и Матис, които ще бъдат предадени на Националната художествена галерия", подчерта говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

По думите на Сарафов досега са разпитани 20 души - някои от тях анонимно. Част от разпитаните са казали, че се страхуват за сигурността си и ще бъдат включени в програмата за защита на свидетели.

Установено е, че част от транзакциите са били насочвани към Махмуд Мохамед Махмуд Айеш, сочен от Израел за съпричастен към палестинска терористична групировка, каза шефът на отдел "Киберпрестъпления" в НСлС Светослав Василев.

По думите на Сийка Милева държавното обвинение разполага със свидетелски показания за среща между представители на NEXO с други компании, които се занимават с криптовалута, във финансовото министерство. Това е станало преди около 6 месеца, а целта на срещата е била да се обсъдят евентуални възможности за внедряването на криптовалутата в системата БОРИКА.

"Случаят с NEXO е уникален в световен мащаб. Той онагледява новите видове предизвикателства, пред които е изправена системата на сигурността", каза обвинител №1 Иван Гешев и определи акцията срещу компанията като пример за добро сътрудничество с европейските и евроалантическите партньори.

"Такова деяние, такъв мащаб разследване, не може да се провежда само. Но доверието, което е изградила българската прокуратура, е такова, че ние поехме тежката роля да бъдем авангарда срещу тези извършители на подобни дейния. Ясно осъзнаваме срещу какъв голям финансов и интелектуален ресурс сме изправени", посочи и Борислав Сарафов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-5840

8

Според американските канали в социалните мрежи, това е една машина за пране на пари за демократите и фамилията Байдън в САЩ. Ше се разбере.

1236

7

БотоксПутю

13.01 2023 в 22:32

А къщи в Барселона имат ли?

-795

6

Дедо МразИ

13.01 2023 в 18:53

Чернокосмев, разликата че тук св говори за факти и за далавери на ваишите спонорира и съдружници а не за някакви мечти и измислици. Реви свиньо жълтопаветна, реви

-795

5

Дедо МразИ

13.01 2023 в 18:50

Спорите и баджанаците на ДБилите май се оказаха по-големи бандюги от хардвардитв

3767

2

Име на профила

13.01 2023 в 18:23

Престъпно. Не са мутри и властимащи, не са "от нашите хора", но пък смеят да притежават скъпи имоти и картини. Конфискация!

Според мен сами са си виновни. Основното им престъпление е опит за успешна дейност в престъпна държава, всичко останало е второстепенно. Да си бяха седели на Карибските острови и наемали индийци вместо българи и нямаше да има проблем.

-5840

1

Сличая ще се окаже една добра възможност да се раздвижат нещата и у нас и да изплуват наяве някои мазни петна.