КПКОНПИ се сезира за Пеевски и офшорните фирми

OFFNews 05 октомври 2021 в 13:43 1421 0

Снимка Архив

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество се сезира след публикацията в сайта Bird.bg: „Досиетата Пандора: Делян Пеевски не е декларирал три офшорки“.  

Отправено е официално запитване до Международния консорциум на разследващите журналисти, с молба да бъде предоставена допълнителна информация за българските граждани, установени в разследването „Досиетата Пандора“, както и за свързани с тях юридически лица/търговски дружества/, съобщиха от КПКОНПИ. 

Възложен е анализ на всички декларации за имущество и интереси /встъпителни, ежегодни и финални/, подадени от Делян Пеевски в качеството му на народен представител, за периода от 2013 г. до настоящия момент. Предмет на анализа е сравнение на декларирани обстоятелства относно участие в търговски дружества и в техни органи на управление, с информацията, публикувана от Bird.bg., и преценка за наличие на несъответствие между декларациите и действителното имущество.

Такъв анализ ще бъде възложен и при публикуване на допълнителна информация относно лица, заемащи висши публични длъжности, както и при получаване на такава в резултат на отправеното запитване до Международния консорциум на разследващите журналисти.

Ще бъде извършено сравнение и с данни за имущество в чужбина, поискани от КПКОНПИ по линия на международния обмен /мрежи за обмен на такава информация, в които Комисията е контактна точка за страната ни. 

При установено несъответствие, следва решение за пълна имуществена проверка, както и действия от компетентността на дирекция „Противодействие на корупцията". 

По-рано днес и НАП обяви, че ще изиска още информация за българите в Досиетата Пандора. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!