КПКОНПИ проверява строеж на сина на архитекта на Шабла в Тюленово

Комисията установи конфликт на интереси на няколко кмета и общинари в различни градове

Георги А. Ангелов 22 февруари 2020 в 09:18 3819 0

Снимка КПКОНПИ/Нова телевизия

Строежа на брега в Тюленово

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) е образувало производство за установяване на конфликт на интереси за главния архитект на Община Шабла.

В началото на месеца от Асоциация на парковете в България съобщиха за строеж на морския бряг в село Тюленово, а сюжетът бе разработен и от няколко медии. Сградата в строеж е собственост на сина на главния архитект на Община Шабла, а самата тя е презаверявала разрешението за строеж в полза на своя син. С решение на КПКОНПИ, въз основа на репортажа и публикацията, е образувано производство за установяване на конфликт на интереси за главния архитект на Община Шабла.

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество се оглавява от началото на годината от бившия главен прокурор Сотир Цацаров.

КПКОНПИ съобщи на интернет страницата си за установен конфликт на няколко кмета и общинари в различни градове в страната.

Кметът на Козлодуй в конфликт за земеделска земя

Конфликт на интереси е установен по отношение на Маринела Николова, кмет на Община Козлодуй, след получаване на сигнал за това и събиране на множество относими документи. Между Община Козлодуй, представлявана от кмета Николова, и едноличен търговец са били сключени девет договора за наем на земеделска земя. Общата площ на наетите общински ниви е близо 2250 дка., а договорите са за срок от по четири години. Всеки договор е предшестван от съответна тръжна процедура, завършила с определяне на спечелил търга - само въпросния едноличен търговец, за всички девет договора. В същото време е установено, че кметът на общината е отдал под аренда на този търговец и собствените си земеделски земи /два договора за близо 87 дка/, със срок до стопанската 2026 – 2027 г. Именно поради наличието на тези лични договори кметът Маринела Николова е действала като свързано лице с едноличния търговец, при подписването на договорите за наем на общинска земеделска земя. Съгласно изискванията на закона, конфликт на интереси е установен за всеки от деветте договора за наем и така са наложени отделни глоби от по 5000 лв. /общо 45 000 лв./, на основание чл. 171 ЗПКОНПИ.

Кметът на Тервел гласувал за себе си

Прието е решение за установяване на конфликт на интереси и за Симеон Симеонов, понастоящем кмет на Община Тервел. За мандата 2015 – 2019 г. той е бил председател на Общинския съвет. В четири заседания на общинския съвет през 2019 г. /31.01.; 28.02.; 25.04.; 16.07./ на гласуване, е било подложено предложение на МК „За нов Тервел“ за включване в дневния ред на точка за откриване на процедура за предстрочно прекратяване на правомощията на председателя на съвета и за избор на нов председател. Предложенията не са били приети, като в гласуването на всяко от четирите заседания, с глас „против“, е взел участие и самият Симеон Симеонов. С това е нарушил забраната на чл. 56 ЗПКОНПИ, според който лице, заемащо висша публична длъжност, няма право при изпълнение на задълженията си да гласува в частен /в случая свой личен/ интерес. С решението са наложени и отделни глоби от по 5000 лв. /общо 20 000 лв./.

Кметът на Стражица давал договори и земя на брат си

След сигнал от орган на съдебната власт, установил факти за конфликт на интереси в хода на водено разследване, КПКОНПИ е образувала такова производство по отношение на Румен Павлов – кмет на Община Стражица. Установено е, че неговият брат, действащ като едноличен търговец, е подал до кмета на Стражица 24 заявления за издаване на разрешения за почистване от дървесна растителност на имоти. Така, след съответни процедури, са издадени 24 заповеди в полза на едноличния търговец, от които Румен Павлов е подписал 11. На основание тези 11 заповеди, кметът Павлов е издал 69 отделни разрешителни на едноличния търговец – негов брат. Отделно от това е установено, че между Община Стражица, представлявана от кмета Румен Павлов, и едноличния търговец – негов брат, е сключен договор за отдаване под наем на земеделска земя - общинска собственост /4,151 дка, за срок от една стопанска година/. С решение на комисията е установен конфликт на интереси за 12 отделни случая /11 заповеди и 1 договор за наем в полза на брата на кмета/, като за всеки отделен случай е наложена глоба от по 5000 лв. /общо 60 000 лв./.

Съветник в Царево гласувал за брат си

КПКОНПИ образува производство за установяване на конфликт на интереси по отношение на общински съветник от Община Царево. Предмет на проверка ще са твърденията в подаден сигнал, че в бюджета на общината за 2020 г. е предвидено финасиране за волейболен клуб в размер на 45 000 лв,, като братът на съветника е член на управителните органи на клуба, а самият съветник е гласувал „за“ това финансиране.

Кога има конфликт на интереси 

Съгласно ЗПКОНПИ, конфликт на интереси възниква, когато лице, заемащо висша публична длъжност, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективно изпълнение на правомощията или задълженията му по служба. След образуване на производството, Комисията изисква и получава необходимата информация и документи и се произнася с мотивирано писмено решение в срок до два месеца, който може да бъде удължен еднократно до 30 дни. Решението подлежи на обжалване или протест по реда на АПК, като установяването на конфликт на интереси с влязло в сила такова решение е основание за освобождаване от длъжност, освен когато в Конституцията е предвидено друго. За всяко от лицата, посочени по-горе /Маринела Николова, Симеон Симеонов, Румен Павлов/ приетото решение на КПКОНПИ не е влязло в сила. За общинския съветник – Община Царево и за главния архитект на Община Шабла, конфликт на интереси не е установен с факта на образуване на производството – той се твърди и наличието или липсата му подлежи на установяване по предвидения в закона ред.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови