Цацаров взе на прицел ректор, общинари и НСО

OFFNews 22 януари 2020 в 12:28 3677 0

Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) образува производства за установяване на конфликт на интереси по отношение на шест души, заемащи висши публични длъжности.

Сред тях са ректор на Икономическия университет във Варна по сигнал, че е работодател на съпругата си, че и двамата са членове на Академичния съвет и като ръководители на научни звена и съпрузи получават значителни месечни доходи.

Под прицел са двама общински съветници от Общински съвет в Пазарджик. Провинението им е, че са членове на органите за управление и представляващи сдружения (спортни клубове), които получават пряко финансиране от бюджета на общината. Самите те, като общински съветници, са участвали в заседание на ОС, на което са приети решения за актуализация на бюджета и одобряване на плащания за тези спортни клубове. Двамата са гласували „За“ тези решения. 

Зам.-кмет на Общината в Сливен е учредител и председател на фондация, която е партньор на общината по много от реализираните проекти в региона.

Бивш генерален директор на БНР се разследва по сигнал, че е предоставил за ползване на СЕМ лек автомобил, който се поддържа от бюджета на националното радио и по този начин си е осигурил подкрепа от членовете на СЕМ.

Началник на Националната служба за охрана е на мушката по сигнал за преназначаване без конкурс на длъжност „началник сектор“ на лице, с което е в близки отношения, както и за извършени други подобни преназначавания на по-високи длъжности в службата.

Конфликт на интереси е установен и при главния архитект на Благоевград поради упражняване на правомощия по служба (издаване на разрешения за строеж) в свой и в частен интерес на свързани с него лица. С решението на главния архитект са наложени и две глоби от по 5000 лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови