Комисията на Цацаров осъдена да плати 327 000 лв. на доведения син на Христо Бисеров

OFFNews 30 ноември 2020 в 14:33 3869 0

Антикорупционната комисия на Сотир Цацаров ще трябва да плати солидните 327 000 лв. разноски заради провала на делото си за конфискация срещу доведения син на Христо Бисеров – Ивайло Главинков, съобщи „Сега“.

КПКОНПИ искаше да конфискува имуществото за 4 млн. лв. от Главинков, майка му и фирмата на Главинков "Солари Елов дол". Става дума за равностойността на фирмени дялове, суми по банкови сметки, давани от Главников заеми на фирми и вила в Долна баня.
В края на април 2015 г. по искане на антикорупционната комисия СГС запорира имущество на обща стойност 1 555 883 лв., собственост на Христо Бисеров и Ивайло Главинков. Запорираното имущество на Бисеров бе на обща стойност 1 262 483 лв. То включва недвижим имот в София, лек автомобил, 9 банкови сметки.

Запорът на Ивайло Главинков бе на обща стойност 293 400 лв. То включва апартамент в София, вилна сграда в землището на Долна баня, дялове в 5 търговски дружества, както и 9 банкови сметки. През май 2015 г. Градският съд върна на прокуратурата обвинителния акт за отстраняване на нарушения в обстоятелствената част.

Два месеца по-късно Софийска градска прокуратура (СГС) внесе отново обвинителен акт срещу него.
Делото за конфискация обаче се спъна заради исканото тълкуване на закона за конфискацията пред Съда на ЕС. Пълен крах претърпя и делото срещу бившия зам.-председател на ДПС Христо Бисеров.

Сега Съдия Евгения Генева от Софийския окръжен съд пише в решението си, че КПКОНПИ е била длъжна да посочи конкретните фактически основания за незаконността на придобитото от Главнков имущество. "За да бъде един източник на средства незаконен, трябва да е бил признат за такъв с окончателен акт в съответното наказателно или административнонаказателно производство", пише съдията. И напомня, че наказателното дело срещу Главинков е било прекратено още през 2016 г., защото не са събрани доказателства.

Година по-късно Върховният административен съд е отменил и ревизионния акт на данъчните срещу него. Освен това част от претенциите на КПКОНПИ са изгубили давност. Магистратът казва, че дори и да се приеме, че анализът на КПКОНПИ за периода 2007-2009 г. е верен, то Главинков не е успял да представи доказателства за произхода на едва 217 079 лв. от своето имушество. Това е под прага от 250 000 лв. и не е представлявал "значително несъответствие" към момента на предявяване на иска.

Така делото ще струва 157 500 лв., които трябва да бъдат изплатени на Главинков, 7000 лв. на фирмата и държавна такса в размер на 163 243 лв.
Антикорупционната комисия може да обжалва решението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки