Кирил Петков няма да бъде разследван за гражданството и за ББР

Според шефа на спецпрокуратурата Валентина Маджарова законът е несъвършен

Даниела Добрева 16 декември 2021 в 11:47 3496 1

Премиерът Кирил Петков няма да бъде разследван за документно престъпление, свързано с гражданството му, и за престъпление по служба заради Българската банка за развитие, стана ясно от думите на ръководителя на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова.

Преписката в прокуратурата бе заведена през август и Петков стана обект на проверка за невярно деклариране, че при влизането му в служебното правителство като министър на икономиката е имал и канадско гражданство.

Според Маджарова законът е несъвършен и разпоредбите му са неосъвременени.

"На всички е ясно решението на Конституционния съд, безспорно е налице невярно деклариране, но само по себе си това невярно деклариране в тази конкретика и при тази законова диспозиция на чл. 313 от Наказателния кодекс, не може да обуслови наказателна отговорност", обясни шефът на СП.

Въпросният член в НК казва, че "който потвърди неистина или затаи истина в писмена декларация или съобщение, изпратено по електронен път, които по силата на закон, указ или постановление на Министерския съвет се дават пред орган на властта за удостоверяване истинността на някои обстоятелства, се наказва с лишаване от свобода до 3 г. или с глоба от 100 лв. до 300 лв.".

Петков обаче е подал декларация пред президента.

На 27 октомври КС се произнесе, че указът на президента Румен Радев от 10 май, с който е назначил Петков за министър, влиза в противоречие с основния закон, защото към тази дата сегашният премиер е имал освен българско, и канадско гражданство. Конституционните съдии напомниха, че след приемането на страната ни в ЕС се поставя въпросът за отпадане на забраната за двойно гражданство, но това може да стане с промени в Конституцията на България.

Колкото до актовете, подписани от бившия служебен министър, те ще бъдат разгледани всеки по отделно, ако бъдат атакувани пред съда.

Маджарова обясни, че казусът за гражданството за Кирил Петков е от особен обществен интерес, защото той вече е премиер на България.

"В края на август е образувана преписка за двойното гражданство на Кирил Петков. На 13 декември е получен отказ от образуване на досъдебно производство и с оглед липсата и разсейването на каквото и да е съмнение за безпристрастност, преписката е изпратен на Софийската районна прокуратура. Стриктно е спазен законът", декларира тя.

Говорителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев обясни, че сигналите за Кирил Петков могат да бъдат разпределени в три групи - твърдения за двойно гражданство, за служебни престъпления, засягащи действия по повод състава и избора на Надзорния и Управителния съвет на ББР и деклариране на неверни обстоятелства във връзка с участието на съпредседателя на "Продължаваме промяната" в търговски дружества. Прокурорите обаче не са събрали никакви доказателства за превишаване на права или бездействие при ББР.

"Действително в декларацията пред КПКОНПИ е отразена невярна информация, но тя има единствено заявителски и уведомителен характер, тя няма доказателствена стойност", посочи шефът на СРП Невена Зартова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови