Калпакчиев от ВСС: Трябва да се отнемат част от правомощията на главния прокурор

OFFNews Последна промяна на 17 април 2016 в 12:38 2414 0

Измененията в Закона за съдебната власт се прилагат към настоящата заварена ситуация не особено сполучливо, но това беше допустим компромис, който приеха дори онези, които имаха желание за съпротива.

Това коментира Калин Калпакчиев от съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по повод разделянето на Съвета на съдийска и прокурорска колегия по БНР. 

Калпакчиев отбеляза, че парламентарната квота е замислена като средство за граждански контрол, но никога през годините не е била такава, тя по думите му е била политическо средство за влияние върху съдебната власт.

Промените в конституцията не създадоха здрав механизъм, който да предпази съдебната власт от партийно-олигархично влияние, каза още съдия Калин Калпакчиев и определи като негативен момент отпадането на изискването всеки депутат, предлагащ член на ВСС от парламентарната квота да мотивира и защити номинацията си.

България все още не е утвърдена правова държава, отбеляза още Калпакчиев и допълни, че в становища на Венецианска комисия се изтъква, че мощните структури на прокуратурата в бившите социалистически страни са средство за влияние и намеса в работата на съда. По думите му, мощната прокуратура остава и лостовете за влияние върху съда остават големи. Той онагледи това влияние, като призова да се проследи в колко ключови избора на председатели на съдилища изказването на главния прокурор е било с решаваща тежест. Друг пример за голямото влияние на прокуратурата Калпакчиев даде, като обясни, че по искане на главния прокурор може да се извършва отстраняване на съдия от изпълнение на неговите функции и това да бъде безсрочно. 

Ясно трябва да се прокарва линията на различията между прокуратурата и съда, но не в посока на пропагандно говорене. В демократичната правова държава независимият съд е ценност, подчерта Калпакчиев.

Трябва да се изземат част от правомощията на главния прокурор. Следващата важна стъпка след разделянето на ВСС е реформата в прокуратурата, убеден е Калпакчиев, който визира снемането на формалната и неформална власт при избора на главния прокурор:

Не може той да се намесва във всеки сфери на обществения живот и това да бъде естествено за една демократична държава.

Според съдия Калпакчиев се е установила култура на институционализирана декорация на реформи. Имитираме, че нещо се променя чрез все по-честа промяна на закони, допълни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови