ВСС единодушно се раздели на две колегии

OFFNews 14 април 2016 в 10:46 3753 0

ВСС единодушно се раздели на две колегии

Висшият съдебен съвет (ВСС) единодушно взе решение за разделението си на прокурорска и съдийска колегии. Разделянето  беше предвидено с последните промени в Конституцията и детайлизирано с поправки в Закона за съдебната власт. 

Критерий за разделянето беше местоработата на членовете на ВСС, непосредствено преди избирането им в състава на кадровия орган. Тъй като за прокурорската колегия няма достатъчно прокурори, тя беше запълнена от адвокати. 

Решението на ВСС беше взето единодушно с 23 гласа "за" и нито един против.

Така съдийската колегия ще се състои от 14 души: председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев, представляващият ВСС Димитър Узунов, Каролина Неделчева, Галина Карагьозова, Мария Кузманова, Светла Петкова, Соня Найденова (от квотата на парламента), Галя Георгиева, Даниела Костова, Калин Калпакчиев, Камен Иванов, Милка Итова, Юлия Ковачева (съдийска квота). 

В прокурорската колегия влизат 11 души: главният прокурор Сотир Цацаров, Васил Петров, Магдалена Лазарова, Незабравка Стоева, Юлиана Колева и Ясен Тодоров (от квотата на парламента), Елка Атанасова, Камен Ситнилски, Михаил Кожарев, Румен Боев, (от квотата на прокуратарата), Румен Георгиев - от квотата на следователите.

"Разделихте се, и слава Богу, с най-обективните критерии и без напрежение. Поздравявам ви колеги", каза след гласуването министърът на правосъдието Екатерина Захариева.

Предложението за избор на членове на колегиите по последната им месторабота беше направено от Калин Калпакчиев. То беше подкрепено от правосъдния министър, от главния прокурор и двамата председатели на върховните съдилища.

Председателят на ВАС Георги Колев обясни, че са обсъждани три варианта: поименно гласуване, чрез жребий и чрез определянето на критерии. По думите му без наличието на критерии за избор, ще бъде допуснат „диктат на мнозинството“, а при жребий няма да бъде отчетена волята на тези членове от ВСС, които имат предпочитание към съответната колегия. Той каза още, че третият вариант е най-удачен, въпреки че ще има ощетени. Колев посочи, че Незабравка Стоева или Юлиана Колева, които са избрани от парламентарната квота и са били адвокати към момента на избирането им за членове на ВСС, но в същото време имат и солиден стаж като съдии, биха били ощетени. По думите му отиването им в прокурорската колегия би било компромис от тяхна страна. „И може би ние ще им бъдем длъжници в тази връзка“, заключи Колев.

Ясен Тодоров също подкрепи предложението, като също посочи, че го прави „с пълното съзнание, че то не е справедливо“ спрямо Стоева и Колева. „Не съм съгласен, че ще бъдат ощетени, ако отидат в прокурорската колегия, напротив. Колева, която е критик на работата на прокуратурата, ще е полезна“, обясни той.

„Част от изказванията ми звучат почти като епитафии, но все пак не можем да разглеждаме това като някаква жертва от наша страна. Предполага се да познаваме кадровата работа както в органите на съдебната власт в рамките на съдебната система, така и на прокуратурата. Приемам, че това е разумният критерий и не считам че е жертва от моя страна това, че ще заема място в прокурорската колегия“, обясни Колева.

Васил Петров използва повода, за да цитира статия от бившия правосъден министър Христо Иванов, който предупреждава за опит за овладяване на съдийската колегия от главния прокурор Сотир Цацаров, ако в нея влязат Незабравка Стоева или Васил Петров. Въпреки че Петров заяви, че сам ще направи преценката в коя колегия иска да работи, той и колежката му Стоева автоматично бяха прехвърлени към прокурорската квота. „Никога в живота си не съм се включвам в подмолни опити, най-малкото в подмолен опит да овладея съдийската колегия на ВСС“, обясни той преди гласуването за разделението на ВСС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови