Изкуплението Ловеч

България бе принудена да промени законодателството си заради нечовешките условия в местата за изтърпяване на наказанията. Това е историята на Ловешкия затвор

Даниела Добрева 22 април 2022 в 10:07 7873 0

Снимка Министерство на правосъдието

По време на турското робство затворът в Ловеч е бил разположен на брега на рeка Осъм, непосредствено срещу сегашния централен площад. Бил е изграден от плет и се е състоял се от пет помещения за около 30-40 души. Това може да се прочете на страницата на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията".

В началото на миналия век затворът е преместен в масивна сграда, специално построена за целта на територията на днешната централна поща. Сградата се състояла от четири големи и една малка килии, било обособено женско отделение. В южното крило имало втори етаж, където се намирал магазин за продажба на изработената от лишените от свобода продукция - дървени обувки, налъми, плетени серкмета и филета. 10% от печалбата била за сметка на затвора, а останалите - за лични нужди на затворниците.

Затворът се ръководел от директор и се охранявал първоначално от един главен надзирател и четирима надзиратели. В периода от 1921 г. до 1936 г. персоналът му се увеличил на осем надзиратели.

През 1933 г. започва изграждането на сегашната сграда на затвора. Проектиран е от италиански архитект и предназначен за 146 лишени от свобода (126 мъже и 20 жени). Самата сграда е на два етажа с килии и административна част в източното крило. Оградена е с високи каменни стени, с четири стражеви кули в ъглите. Извън оградата е стопанският двор на затвора, с няколко сгради – конюшня, железарска работилница, свинарник и склад за зърнен фураж.

От откриването му през 1936 г. до наши дни затворът в Ловеч многократно е разширяван, надстрояван и реконструиран. През 1973 г. към него е построена мебелна работилница, а през 1997 г. машиностроителен цех.

Последното разширение е новата сграда e открита в края на 2005 г. В периода 2007-2016 година е направено много за подобряване на битовите условия. Във всички помещения в корпуса на затвора са изградени санитарни възли, а старата дограма е подменена с нова PVC дограма, четем още на страницата на дирекцията. 

И още - социалната работа се провежда в съответствие с европейските и национални стандарти за работа с правонарушители. 

Какво е състояние на нещата според затворника Петър?

Един от обитателите на затвора в Ловеч подаде сигнал до OFFNews за днешните условия, в които са принудени да живеят лишените от свобода. Името му е Петър. Осъден е на три години престой зад решетките за притежание на марихуана. Това не е първото му провинение - и преди е бил хващан с дрога. Сега ще лежи, защото е в условия на рецидив. Петър е малко след 40-те, има две деца. Не се гордее с постъпката си, но мисли, че в ХХI век условията тук са нечовешки. Няколко пъти говорим по телефона.

От разказа му разбирам, че е бил "настанен" в килия с още шестима души, петима от които лежат за убийство. Съжителстват си с хлебарки и дървеници в пълна мизерия. Гадините хапят и влизат в ушите ти, докато спиш. По думите му затворниците са подложени и на психически натиск от надзирателите.

"Пълна мизерия, студ, отвратително отношение. Нарочно те натискат, за да стоиш на място и да работиш. Има дърводелна, в която работят около десет момчета и им плащат от 30 до 50 лв. на месец. Бях порталчик, имаме КПП - една барака, и на минус 15 градуса стояхме една седмица без печка. Отказах да работя и ме махнаха. Ако се оплачеш, става още по-лошо", обяснява Петър.

Той иска да подаде жалба в Съда за правата на човека, но мисли, че няма как да го направи. Знае само, че България многократно е осъждана за лошите условия в затворите. Разказва за случай с друг мъж, който направил опит да се пребори безуспешно със системата. Наказан е да бъде в килия с по-агресивни и стига до болница, където е бил упоен с някакъв "микс" по думите на Петър.

"Все едно си в лудница, няма нищо общо със затвор", коментира той. 

Според него, вместо с помощта на специалист, агресията се лекува с медикаменти, които те превръщат в парцал.

"Тези хора са в друг свят - текат им лигите, тъпчат на едно място. Когато трябва да ги изкъпят, ги вкарват в тоалетната и с един маркуч със студена вода ги заливат. Могат да се гаврят с теб по всякакъв начин и никой не те защитава. Само можеш да мълчиш, за да не ти се случи на теб. Това е практика - да си мълчиш, да си послушен", разказва той.

Отговорът на правосъдното министерство

От отговора на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" към правосъдното министерство става ясно, че лишеният от свобода Петър Шавулев изтърпява наказание от година и половина в Ловеч и той е в затвора от 11 октомври 2021 г. Съдът му определя първоначално строг режим. Напомня се и че Шавулев има и ефективна присъда от година и половина, която трябва да изтърпи след тази.

На 1 ноември 2021 г. той е бил разпределен за устройване на работа, където се трудят още 31 затворници. Парите, които получават за положения труд, са в рамките на 40% от минималната работна заплата. Но имат и запори, по които администрацията на затвора е длъжна да удържа до 2/3 от възнаграждението им.

Шавулев действително е работил като порталчик, но в помещение има парно. В един период е имало проблем с печка, но е закупена друга, става ясно от отговора до OFFNews.

Шавулев е бил настанен в спално помещение от 32 кв. м със 7 легла. Така е спазена разпоредбата, според която "минималната жилищна площ в спалното помещение за всеки лишен от свобода не може да е по-малка от 4 кв. м". Спалните помещения имат самостоятелен санитарен възел, постоянно течаща вода, маса, столове, шкафчета и легла. Спазени са изискванията за осветеност, възможност за естествено проветряване. Сменени са всички дограми на прозорците. 

От ГДИН напомнят, че затворниците са длъжни да поддържат хигиена в спалните помещения и прилежащите части. 

Колкото до обвиненията, че хората и хлебарките съжителстват в килиите, от ГДИН обясняват, че санитарна обработка на спалните и работните помещения се извършва по утвърден график. А при сигнали се правят извънредни обработки.

Настанените за лечение в психиатричното отделение на Специализираната болница за активно лечение на лишените от свобода в Ловеч се къпят по график, като е осигурена топла вода в общите санитарни помещения. Има и допълнителни бойлери.

Мнението на специалиста

Правозащитникът Михаил Екимджиев обясни пред OFFNews, че допреди десетина години е имало десетки дела в Европейския съд по правата на човека в Страсбург за лошите условия в българските затворите. Заради делото "Нешков и други срещу България" от 2015 г. и системния проблем в затворите у нас Съветът на Европа задължи страната ни да промени законодателството си "за въвeждaнe нa eфeĸтивнo пpeвaнтивнo и ĸoмпeнcaтopнo cpeдcтвo зa зaщитa нa зaтвopницитe cpeщy нeчoвeшĸи и yнизитeлни ycлoвия нa зaдъpжaнe".

Tо е въведено в Зaĸoнa зa изпълнeниe нa нaĸaзaниятa и зaдъpжaнeтo пoд cтpaжa c измeнeния пpeз 2017 г. С него зaщитaтa ce ocъщecтвявa c иcĸaнe дo aдминиcтpaтивния cъд пo мecтoизпълнeниe нa нaĸaзaниeтo или зaдъpжaнeтo пoд cтpaжa.

Оттогава жалбите в Страсбург рязко са намалели, затова е трудно да се каже колко са те на този етап. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!