Янева търсила посредник за ходатайство пред Борисов

OFFNews 07 декември 2015 в 12:30 5837 1

Янева търсила посредник за ходатайство пред Борисов

Снимка БГНЕС, архив

Бившата председателка на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева е търсила посредник, който да ходатайства за нея пред премиера и така да се отърве от преследване по аферата "Червей". Това става от новата порция записи от разговора на Янева с бившата ѝ колежка и подчинена - съдия Румяна Ченалова.

Записът беше разпространен от сайта "Биволъ", който миналата седмица огласи, че е правен със специални разузнавателни средства (СРС). 

От новия запис става ясно, че неназован мъж, който е новият собственик на завода за стъкло "Рубин", е контактувал с Янева. Става дума за фабриката за стъкло, която беше собственост на Цветан Василев, но след краха на КТБ беше придобита с цесия от новосъздадена компания. "Биволъ" свърза собствеността с Александър Сталийски, който е в близки отношения с премиера Бойко Борисов и е сочен за част от т.нар. група "Котараците".

Пред него Янева търсила помощ за ходатайство пред Борисов. От разговора става ясно, че е била посъветвана да се среще лично с премиера, на което тя отказала: 

Мъж: Взел е Рубин. Фабриката за стъкло.

Владимира Янева: Знам, че го е взел. Той ми каза, да. Така че вече си е изчистил сметките. Обаче, казва: „той си иска да се види с тебе и да си се разбере с тебе, и аз не мога да посреднича, съжалявам“. "Мога, след като ти си говорила с него, да го ръчкам после за нещо и да говоря, ма ти", каза „трябва ‘си говориш“.

Румяна Ченалова: Ми ти що не отидеш да си говориш?

Владимира Янева: Ми щот’ не искам.

Във Висшия съдебен съвет (ВСС) Янева и Ченалова се явяват на очна ставка във връзка със записите. До там се стигна, след като адвокатът на Янева Антон Станков обясни, че тя не помнела за проведения разговор. На обратното мнение е Румяна Ченалова, която твърди, че е присъствала на много подбони разговори. 

Според "Биволъ" предпоследното действие на операцията „вземане на Рубин“ се случва на 26 януари, когато част от активите на стъкларския завод са прехвърлени в „Рубин пропърти“, създадено с апорт от „Кепитъл Инвестмънт“. Придобиването на “Рубин” се случва месец преди разговорите на Янева и Ченалова, които са датирани от 19 февруари. Окончателното вземане е финализирано през март, когато всички активи на завода минават накрая в „Рубин пропърти“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови