Quantcast

СДС: „Яневагейт“ цели да дискредитира политици и магистрати

OFFNews Последна промяна на 30 ноември 2015 в 10:31 2276 6

Снимка БГНЕС

Лидерът на СДС Божидар Лукарски.

Съюзът на демократичните сили изразява своята сериозна загриженост от задълбочаването на скандала „Яневагейт“, пише в позиция на партията, изпратена до медиите.

Според "сините" обществото за пореден път става свидетел как незаконни записи, изтекли в медийното пространство, се използват за нагнетяване на напрежение и дискредитиране на политици и магистрати.

"Този похват не е прецедент в обществено-политическите процеси в България. Хвърлянето на „бомби“ в удобни за определени кръгове моменти, се превърна в често използван метод през последните години. Липсата на ефективни действия за разследването и прекратяването на тези опасни практики, ерозира доверието в институциите и превръща цялата държава в заложник на компроматни войни", категорични са "сините".

По думите им този скандал потвърждава тезата им, че съдебната система боледува и има спешна нужда от реформиране. СДС призовават парламентарните групи да не се поддават на изкушението да т ърсят политически дивиденти от поредната криза в съдебната система, а да направят възможното тя да бъде бързо реформирана.

“Яневагейт“ е поредният стрес - тест за съдебната система и тя, бидейки независима, трябва да покаже воля и сама да намери механизмите за успешното справяне с тази криза. Действията и решенията на отговорните институции в съдебната система, ще дадат още по-ясна представа за нейното истинското състояние", се казва още в позицията на партията.

"Кризата в системата трябва да катализира приемането на конституционните промени, които бяха заложени в програмата на СДС и на Реформаторския блок", категорични са от СДС.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.11 2015 в 14:53

Какво повече може да дискридитира управляващия БАШИБОЗУК от всички разцветки от личните им ДЕЙСКТВИЯ, умишлени БЕЗДЕЙСТВИЯ и МАРОДЕРСТВО през последните 30 години?! На ДУМИТЕ им вече никой не вярва! БКП- и ДС-ПАЧАВРА ЛЕКЕ НЕ ЛОВИ!

30.11 2015 в 13:55

Те са достатъчно дискредитирани. Няма нужда от допълнителни факти. Каквото правителството, такива и магистратите

30.11 2015 в 11:19

Много чудно (или пък не ? ) е единодушието на управляващата коалиция (ГЕРБ, РБ, ДПС) по въпроса за записите.
И каква е позицията на РБ - че Съдебната система е корумпирана (Р. Кънев ) или че е жертва на манипулации от ДС, КДС, КГБ, ЩАЗИ и всякакви други съкращения от преди четвърт век?
Аз пък се учудвам на високия резултат на изборите на РБ след такива изцепки и след серията компромиси преди това -- дали и там не е играла писалка по протоколите?

30.11 2015 в 10:49

Да добавя...нещо по въпроса (МАЛОВАЖНО)...."„Яневагейт“ цели да дискредитира политици и магистрати", щото иначе политиците е магистратите, по принцип са като сълза на новородено....

30.11 2015 в 10:44

Уточнител, когато си прав, си прав. Нищо против не мога да кажа.

30.11 2015 в 10:41

Браво, Реформаторския блок запя песента на Местан и Борисов на висок глас.