Янева и Ченалова на очна ставка пред ВСС

OFFNews 07 декември 2015 в 09:43 3138 1

Янева и Ченалова на очна ставка пред ВСС

Съдийке Владимира Янева и Румяна Ченалова ще се явят на очна ставка във Висшия съдебен съвет (ВСС) днес. Те са привикани от Етичната комисия заради изтеклите записи, където се обсъжда скандалната разработка „Червей”

На заседанието на комисията са поканени и магистрати, чиито имена се споменават в записите от разговорите между двете съдийки. Поканени са също известни столични адвокати, смятани за близки до Янева и по отношение на които се появиха предположения, че може би измежду тях е мъжкият глас, който се чува спорадично на записите Янева-Ченалова.

Причината за искането на очната ставка е, че бившата председателка на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева твърди, че не помни за този разговор. Румяна Ченалова пък е категорчна, че помни за този и "други" разговори. 

В него двете съдийки си говорят за тоТя е свързана с незаконно подслушване, а Владимира Янева е разследвана именно за нея. От разговора между двете става ясно, че Янева е търсила закрила от членове на ВСС заради "Червей". По поръка на премиера обаче главният прокурор я трябвало да я "опраска". Янева е водила интензивни разговори с Цацаров, шефа на Върховния административен съд Георги Колев и шефа на Етичната комисия при ВСС Ясен Тодоров. Заради скандала последният си направи отвод като председател на комисията, в която днес ще бъдат изслушани двете съдийки. 

Миналата седмица Ченалова беше на поредния разпит в специализираното звено "Антикорупция" на прокуратурата. Тя обясни пред журналисти, че ще се яви в комисията, въпреки че не разбира как ще се прави очна ставка.

"Аз казвам, че Владимира Янева ми е разказвала тези неща. Тя казва, че не си спомня. Очна ставка би било резонно, ако тя казва: "Не. Не съм ѝ ги казвала", обясни тя.

Ченалова изрази опасения, че даването на свидетелски показания по случая ще се обърне срещу нея под формата на дело за набеждаване.

"Аз съм единствената, която твърди, че си спомням Владимира Янева да ми е разказвала за свои контакти с висши магистрати и членове на ВСС заради обвиненията си по "Червеи". Тя казва, че не си спомня. Споменатите отричат да са участвали в такива разговори и затова очаквам всичко да приключи без резултат", прогнозира Ченалова и допълни, че на който и прокурор да бъде дадено разследването, в крайна сметка той е подчинен на главния прокурор, което не дава гаранции за обективност на разследването.

По думите й никой няма интерес да се разкрият фактите. Според нея досега е можело да бъдат изискани различни разпечатки на разговори, в т. ч. и по Viber.

Междувременно главният прокурор Сотир Цацаров коментира пред журналисти, че сценарият няма да промени качеството на някого на обвиняем, нито ще промени качеството на някой на подсъдим.

От Съюза на съдиите вече настояваха изтеклите записи да се проверяват от експерти, назначени от президента. Причината е, че част от героите в записите са част от етичната комисия, която проверява случая. Президентът обаче отказа да вземе отношение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews