Цветлин Йовчев: Атанас Атанасов и група около него съчиниха скандала "Червей"

Юлиан Христов 02 декември 2015 в 11:53 5628 6

Снимка Архив

Атанас Атанасов и група около него съчиниха скандала "Червей" - в полза на лични и групови интереси, заяви Цветлин Йовчев, след като беше разпитан по делото "Червей" заедно със Светлозар Лазаров. 

"Ако това е мегаделото в България, това е бутафорна държава", каза бившият министър на вътрешните работи.

Йовчев определи аферата като измама. По думите му и бившият министър Веселин Вучков е бил "натискан от три страни", а самият Атанасов по-късно сам се е отрекъл от твърденията си.

Коментарът си Йовчев направи по повод изказването на Атанас Атанасов за това, че когато извадил скандала наяве, имал предвид, че подслушването на протестиращи не е било по разработката. Тогава генералът заяви, че всъщност е имал предвид незаконно подслушване на Касим Дал.

Според Йовчев целта на аферата е била завладяване на позиции в МВР, като се отстрани тогавашният главен секретар на МВР Светлозар Лазаров. Атанасов и Вучков обслужвали „групови“ интереси, каза той, но отказа да назове имената на останалите в замесени. По думите му делото е "заченато в грях" и ще се спука като балон.

Помията, в която газим в момента, се почна от голяма измама, в основата, на която бяха Атанасов и Вучков, каза още бившият вътрешен министър.

Подобно изказване направиха пред журналисти Писанчев и Лазаров. Според бившия главен секретар на МВР от страна на ДСБ към него е отправен политически натиск, за да бъде отстранен. Според него Радан Кънев, Христо Иванов и Атанас Атанасов се опитват да дестабилизират държавата.

"Моето име беше пришито към този случай, който аз не познавам, във вътрешната комисия на Народното събрание. От там тръгнаха всички изявления, че аз имам нещо общо с този казус", каза минути преди това пред съда Лазаров. 

От обясненията на Йовчев пред съда стана ясно, че разработката е стартирала след два сигнала за нерегламентиран достъп с чужди пароли до Централизирания полицейски регистър. В тази система се съхранява информация за криминални деяния. Тя не е класифицирана, но представлява служебна тайна и съдържа лични данни. От сигнала ставало ясно, че до тази система имали достъп търговски банки. Единият сигнал дошъл от председателя на Държавна агенция „Технически операции“ (ДАТО) Цветан Китов. Той се обадил на Йовчев, който по това време бил вътрешен министър, и му заявил, че служители на МВР злоупотребяват с достъпа до регистъра. Вторият сигнал дошъл до Йовчев от Чавдар Ранков – по това време директор на Областната дирекция на МВР във Варна.

Това го мотивирало да се обърне към ДАНС, а не към ДАТО, където имало бивши служители на МВР, заинтересовани от провала на евентуална проверка. От ДАНС направили анализ и проверка на случая, включително с прилагане на СРС. Тъй като не било ясно колко точно служители на МВР в страната имат неограничен административен достъп до системата, било взето решение да се проследява самата система и това кой и кога е имал достъп до нея, включително и за това каква информация е теглена. Проверката обаче не довела до резултати и къртици не били открити. Единствено станало ясно, че има слабости в сигурността на системата и за това са изготвени съответните предписания.

Пред съда Йовчев обясни още, че не са верни твърденията за това, че достъпът на ДАНС до системата на практика я застрашава. От държавното обвинение предоставиха на ексминистъра докладна, подписана от шефа на дирекция "Комуникационни и информационни системи", в която се посочва, че пълен достъп на агенти на ДАНС до системата подлага на риск сигурността ѝ. Според Йовчев докладната е фалшива. Той обясни това с факта, че върху всяка докладна, която получавал, той поставял подписа си. На предявената му в съда такава нямало. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови