Лозан Панов напуска ВСС, докато не се изясни въпросът с СМС-а

За мен това е дъното, което може да стигне ВСС, каза шефът на Върховния касационен съд

OFFNews 21 януари 2016 в 11:49 4081 5

Лозан Панов напуска ВСС, докато не се изясни въпросът с СМС-а

Отказвам да участвам в заседанията на ВСС, докато не се изясни въпросът със СМС-а.

Това каза пред журналисти председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, след като напусна заседанието на съвета. Напускането му беше свързано със скандала с размяната на текстови съобщения между хора от съвета и премиера Бойко Борисов, както и с последвалата неочаквана смяна на представляващия ВСС. Новият представляващ е и един от героите в разговорите между "двете каки", а също един от спряганите за автора на СМС-а до премиера. 

„Не твърдя, че Узунов е този, който е изпратил SMS-а, казвам че има подозрения за всеки един, който в този момент е гласувал за промяна на представляващия ВСС. В този смисъл аз отказвам да участвам в заседанията на ВСС докато този въпрос не се изясни”, каза Панов и пред репортерите. „Докато не се изясни въпросът кой е изпратил този SMS, с каква цел го е изпратил, какво се цели по този начин, няма да участвам в заседанията на ВСС”, подчерта той.

"Кризисната смяна на представляващия ВСС, направена в момент, в който преди една седмица във ВСС имаше казуса със СМС, който очевидно е изтекъл от ВСС по посока Министерски съвет, в който СМС се споменава моето име и се твърдят факти и обстоятелства, които очевидно не отговарят на истината, вместо този въпрос да се изясни в началото на седмицата, в сряда се прави спешна смяна на представляващия ВСС. Това се прави на фона на този голям скандал", заяви Панов.

"За мен това е дъното, което може да стигне ВСС и това води до недоверие в него и в цялата съдебна система. Изразих пред ВСС, че не с декларации и позиции ще се гради този авторитет. Ето защо хората не вярват на съдебните решения и актове", посочи той. Панов изрази мнение, че ВСС трябва да изясни този въпрос със СМС-а. "За мен това е нещо, което трябва да бъде изчистено докрай. Не твърдя, че г-н Узунов е този, който е изпратил СМС-а, а казвам, че имам подозрения за всеки един, който в този момент е гласувал за промяна на представляващия ВСС. В този смисъл аз отказвам да участвам в заседанията на ВСС, докато този въпрос не се изясни", добави той.

Панов коментира, че ако СМС-ът е пратен от правосъдния министър Екатерина Захариева, не вижда проблем, тъй като тя представлява правителството. До момента обаче тя не е заявила, че тя е автор на съобщението. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови