И шестият българин, обвинен в шпионаж, остава в британски арест

OFFNews 28 февруари 2024 в 15:08 2159 2

шпионаж

Снимка Фейсбук/ББС

Петимата българи.

Българинът, който бе обвинен в шпионаж в полза на Русия, остава в британски арест.

38-годишният Тихомир Иванчев се яви днес в Уестминстърския магистратски съд в Лондон, където официално му бе повдигнато обвинение в заговор за шпионаж, съобщи БНР.

Иванчев се яви лично в съда, където единствено потвърди своята самоличност. След повдигнатото му обвинение бе обявено, че остава за постоянно в ареста. Той бе задържан на 7 февруари, по-късно пуснат под гaранция и арестуван повторно вчера, след като прокуратурата е намерила достатъчно доказателства за връзката му с шпионската дейност на арестуваните преди година други петима българи.

Следващото дело срещу Тихомир Иванчев е насрочено за 15 март.

Орлин Русев, Катрин Иванова, Бисер Джамбазов, Иван Стоянов и Ваня Габерова, които бяха обвинени миналия септември, ще се изправят отново в съда на 28 октомври.

В съдебната зала, подобно на предишните заседания с петимата българи, отново присъства българският консул Николай Ванчев. Българската дипломатическа мисия ще следи внимателно развитието на случая, макар и никой от арестуваните да не е търсил съдействие от посолството.

Делото бе образувано след разследване на лондоската полиция. Обвиняемите са работили в шпионска клетка на руските служби за сигурност, дейността им е включвала провеждане на наблюдение на цели.

Дейността им е била както в Обединеното кралство, така и в Европа - събирали са и са предавали информация на руската държава.

45-годишният Русев е ръководил шпионските операции от Обединеното кралство и е действал като връзка с лицата, които са получавали разузнавателна информация.

При претърсвания в квартири в Лондон и Норфолк, обитавани от трима от обвиняемите - Русев, 41-годишния Джамбазов и 31-годишната Иванова - са открити фалшиви паспорти и официални документи за самоличност за Обединеното кралство, България, Франция, Италия, Испания, Хърватия, Словения, Гърция и Чешката република.

Част от фалшивите документи са със снимки на Русев и Джамбазов. Предполага се, че Русев сам е правил фалшификатите.

Руската шпионска клетка е обвинена и в организирането на операция за наблюдение в Черна гора, при която са създадени фалшиви журналистически карти, една от прес картите е със снимката на Иванова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

2

кинджал

28.02 2024 в 20:02

Истински български патриоти! С руски чипове в тиквите.

135

1

Far Rider

28.02 2024 в 15:44

Ето още един повод да искаме Шенген. Ако бяхме приети тези шпиони заедно с другите си колеги от КГБ щяха да се движат безконтролно и нямаше да имат нужда от фалшиви документи. Затова Задунайская губерния настоява за Шенген и експресно издава паспорти.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика