И КПКОНПИ установи, че ректорът на Техническия университет сам си е разписвал бонуси

Шефът на ИАРА Галин Николов за втори път е разобличен за конфликт на интереси

OFFNews 07 октомври 2022 в 14:49 3613 1

комисия

Снимка Архив

КПКОНПИ

Няколко месеца след като бе сезирана от бившия образователен министър акад. Николай Денков, антикорупционната комисия уличи ректора на Техническия университет проф. дн инж. Иван Кралов в конфликт на интереси. 

През януари Денков изпрати писмо до тогавашния председател на КПКОНПИ Сотир Цацаров със сигнал срещу ректора на ТУ, основан на одит на МОН, който е показал, че професорът е разписвал заповеди, с които сам си е давал парични награди и така е нарушавал закона.

Само за два месеца и 10 дни в ТУ са били раздадени общо близо 3,5 млн. лв. допълнителни възнаграждения, на някои хора - по повече от веднъж за месец.

Бившият образователен министър Денков разпорежда одита на 7 януари. Той обхваща периода 01.11.2021 г.-10.01.2022 г. Докладът с констатациите е от 21 януари. От тях става ясно, че за този период са издадени 68 заповеди за изплащане на допълнителни трудови възнаграждения. 47 - за заемащи ръководни функции, 39 - за персонал, който не е научно-преподавателски с ръководни функции.

През ноември и декември ректорът на ТУ-София е подписал заповеди за изплащането на допълнителни трудови възнаграждения за съществен принос при изпълнение на служебните задължения. В списъците с наградените фигурира и неговото собствено име.

Подобни са констатациите и на КПКОНПИ - Кралов е издавал заповеди за изплащане на възнаграждения на самия себе си в периода 07.04.2021 – 16.12. 2021 г., и по този начин е действал в свой частен интерес. Документите, с които е наредил допълнително материално стимулиране, допълнително възнаграждение и парични награди с различни основания противоречат на разпоредбите по ЗПКОНПИ и практиката на Върховния административен съд – не се допуска самоконтрол, нито договаряне сам със себе си, нито осъществяването на каквато и да е част от аспектите по възникване и реализиране на търговско и облигационно правоотношение, при съчетаване на обществен и частен интерес в личността на един субект.

При утвърждаване на списъци с имена за парични награди, които включват и самия него, Кралов е следвало да си направи самоотвод, като уведоми органа по избора или назначаването, незабавно след възникване или узнаване на данни за наличие на частен интерес, но не го е сторил.

Наложена му е глоба от 29 765,04 лв.

Директорът на ИАРА Галин Николов пък за втори път става обект на КПКОНПИ. На 16 февруари 2022 г. той бе хванат, че е назначил брата на своята съпруга на по-висока длъжност и срещу по-голямо месечно възнаграждение, вместо да си направи самоотвод.

Сега производството срещу Николов е започнало по сигнал, че е ръководил европроекти и е получавал пари за това. Установено е, че той е посочил себе си за ръководител на два проекта с финансиране от ЕС - „Модернизация на патрулни плавателни средства за контрол в рибарството, собственост на ИАРА“ и „Доставка на персонални 60 преносими компютъра, 120 мобилни устройства – таблети – за служители на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури, изпълняващи контролни дейности“.

В периода януари – декември 2019 г. Галин Николов е подписал 12 констативни протокола за извършена работа, вкл. на самия себе си, по първия проект. Вместо да си направи самоотвод и да не подписва документите, той е извършил нарушение в свой частен интерес. За Николов са установени три състава на конфликт на интереси: за това, че за периода от 09.03.2017 г. - 24.01.2022 г., се е подписал като „приел“ на констативни протоколи, с които приема без възражения извършената от самия него работа за всеки един от месеците от януари до декември 2019 г. вкл.; за това, че в същия период е резолирал доклад „за изпълнение“ и за това, че е подписал заповед в свой частен интерес.

Общият размер на наложените глоби и отнетата в полза на държавата материална облага от деянието е 32 699,70 лв.

Производството срещу проф. Кралов също е започнало по сигнал, за който OFFNews първи писа. Той е на бившия министър на образованието акад. Николай Денков и е основан на одит на МОН, който е показал, че той е разписвал заповеди, с които сам си е давал парични награди и така е нарушавал закона. Само за два месеца и 10 дни в ТУ са били раздадени общо близо 3,5 млн. лева допълнителни възнаграждения, на някои хора - по повече от веднъж за месец.

В хода на проверката е установено, че той, като заемащ висша публична длъжност, е издавал заповеди за изплащане на възнаграждения на самия себе си в периода 07.04.2021 – 16.12. 2021 г., и по този начин е действал в свой частен интерес. Документите, с които е наредил допълнително материално стимулиране, допълнително възнаграждение и парични награди с различни основания противоречат на разпоредбите по ЗПКОНПИ и практиката на Върховния административен съд – не се допуска самоконтрол, нито договаряне сам със себе си, нито осъществяването на каквато и да е част от аспектите по възникване и реализиране на търговско и облигационно правоотношение, при съчетаване на обществен и частен интерес в личността на един субект.

При утвърждаване на списъци с имена за парични награди, които включват и самия него, Кралов е следвало да си направи самоотвод, като уведоми органа по избора или назначаването, незабавно след възникване или узнаване на данни за наличие на частен интерес.

Наложена му е глоба от 29 765,04 лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

1

AntiZ

07.10 2022 в 17:51

Тоя галинчо кралов, лани беше забранил на професор, негов колега, да влиза в университета, щото онзи го беше хванал, че малко незаконно е станал ректор. И кфо от това? Професорът го отнесе, тоя си остана да си пише бонуси, да краде демек! Ми то фамилията му такава. Крал, крал и продължава да краде, наш галинчо. Докога бре, мамин? Или сега като се върна простата на бела кобила, далаверката пак ще потръгне...