Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Хората с отнет допуск до тайни вече ще могат да се защитят

OFFNews 18 януари 2023 в 11:50 1455 0

съд

Снимка Архив

ВАС

Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) вече няма да може да отнема или отказва достъп до чувствителна информация, ако не даде право на потърпевшия да участва или да се съберат доказателства, постанови Върховният административен съд в тълкувателно решение. 

Досега ДКСИ разглеждаше жалбите за отнет допуск на закрито заседание, без да уведоми засегнатия и да му даде възможност за реакция.

"Пестеливата формална уредба в чл. 62 - 67 ЗЗКИ, в която липсват разпоредби, установяващи забрана или изключване приложението на Административнопроцесуалния кодекс в това производство, обосновават приложимост в контролното производство на административнопроизводствените правила на АПК. По този начин се гарантира законосъобразната дейност на администрацията и правото на защита на заинтересованите страни, при спазване баланса между конституционно установеното право на защита и защитата на националната сигурност", обясняват от ВАС.

През 2016 г. за първи път беше въведен съдебен контрол над решенията на ДКСИ, с които се потвърждават или отменят решенията на службите да отнемат достъп до класифицирана информация. Те може да бъдат оспорени пред тричленен състав на ВАС, чието решение е окончателно. За шестте години, в които действа съдебният контрол обаче, съдиите във ВАС се разделиха във вижданията си дали по тези дела са приложими правилата на АПК за оспорване на индивидуалните административни актове – чл.34 (участие на страните в производството), чл.35 (изясняване на фактите и обстоятелствата) и чл.36 АПК (събиране на доказателствата), или само тези в специалния Закона за защита на класифицираната информация (ЗЗКИ), напомня "Лекс".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!