Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Гешев: Реални промени в наказателното правосъдие не се правят, за да няма осъдени политици

Темата "Шенген" се използва за вътрешнополитически цели, смята главният прокурор

OFFNews 11 декември 2022 в 13:17 2676 0

Иван Гешев

Снимка БТА/Архив

Иван Гешев, главен прокурор

Моето разбиране е, че не се правят реални промени в наказателното правосъдие, защо в този случай ще има осъдени български политици и хора на високи позиции. Това заяви по БНР главният прокурор Иван Гешев.

Той коментира темата за съдебната реформа, която се обсъжда от всички политически сили. По думите му трябва да се говори не за съдебна, а за правна реформа.

Това, което разбирам аз под правна реформа и което разбират действащите магистрати и юридическата общност, е промяна в законодателството, в целия модел, не само в наказателното правосъдие, каза Гешев.

По думите му наказателните дела са само 10% от правосъдната дейност. Другите 90 процента са търговски, административни и граждански дела, в които прокуратурата не участва.

Фокусирането само в един сегмент говори за някаква безпринципност. За нещо, което не е обективно, смята главният прокурор. Моето разбиране е, че не се правят реални промени, които българите очакват, защото в такъв случай ще има осъдени български политици и хора на високи позиции. Съзнателно не се решават реалните проблеми, а се подменят пропагандно с неща, които не представляват проблем и няма да доведат до справяне с престъпността, каза още Иван Гешев.

"Не ме притесняват политическите договорки, притеснява ме, че тези български политически договорки са доказали в историята, че водят до нарушаване на правата на българските граждани и до политически репресии. Аз няма да позволя под претекст за съдебна реформа да се засегне независимостта на съдебната власт", добави главният прокурор.

По думите му прокуратурата е останала една от малкото стабилни институции, които защитават правата на гражданите. Според него засягането на независимостта на прокуратурата означава репресии, авторитаризъм, тоталитаризъм, отминали тъмни времена.

Под претекста за съдебна реформа се цели овладяване на съдебната власт и концентриране на повече власт в една институция или в другите власти. Това означава нарушаване на принципа на разделение на властите. Концентриране на власт в само една институция ни води назад. Част от политиците искат да посегнат на независимостта на съдебната власт под предлог, че искат борба с корупцията и върховенство на закона, е тезата на Иван Гешев.

В България правим нещо, което е останало от времената на Съветския блок. Говорим едни срещу други, а после очакваме да ни уважават, коментира главният прокурор по темата Шенген.

Това, което правим сами, засяга българския национален интерес. Преекспонираме проблемите с цел вътрешнополитическа употреба. Безспорно е, че сме изпълнили всички критерии, ние сме заслужили мястото си в тази общност. Но ние не защитаваме българския национален интерес, добави главният прокурор. Според него темата Шенген се използва за вътрешнополитически цели.

"Може ли един човек да е основание за съставяне на правителство – това е тъжно", отговори Гешев на въпрос дали неговата фигура е залог за обединение около политически формации за редовен кабинет. Фокусирането в една конкретна личност едва ли ще реши всички проблеми на държавата. Фокусът върху една личност означава невъзможност за справяне с реалните проблеми и изместване на фокуса, смята Гешев.

Той отговори и на въпрос при какви обстоятелства не би продължил да е главен прокурор:

Ако не мога да съм полезен на българското общество, каквато е целта ми от началото на моя мандат. Нямам проблем с оставката, аз ще живея по-добре, ако не съм главен прокурор. Но нека си зададем въпросите - защо, кои я искат, какво е направил българският главен прокурор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews