Гешев: Полицейската регистрация противоречи на Конституцията

OFFNews 12 ноември 2021 в 10:10 7734 0

Правилата, по които се извършва полицейската регистрация, противоречат на Конституцията. Те погазват правото на лична неприкосновеност и на защита и предвиждат формален и непълноценен съдебен контрол, заявява главният прокурор Иван Гешев в становище до Конституционния съд. 

Според него целта на полицейската регистрация не е специално дефинирана в Закона за МВР. Наличната нормативна уредба не съдържа изисквания за формата и съдържанието на искането на полицейския орган до първоинстанционния съд за разрешаване на принудителна полицейска регистрация, както и задължение за предоставяне на делото. Съдът не разполага с достъп до делото и е обвързан в преценката си само от факта на привличане на дадено лице като обвиняем за умишлено престъпление от общ характер, без да има възможност да провери дали са изпълнени процесуалните изисквания на чл. 219 НПК.

В средата на юли т.г. Върховният административен съд внесе в КС разпоредбите за принудителната полицейска регистрация, тъй като вижда противоречие между Закона за МВР (ЗМВР) и Конституцията.

В разпоредбите се предвижда органите на МВР да извършват полицейска регистрация на привлечени като обвиняеми за извършено умишлено престъпление от общ характер. Органите на досъдебното производство са длъжни да предприемат необходимите мерки за извършване на регистрацията от полицейските органи, която предвижда да се направи снимка на лицето, снемане на отпечатъци и вземане на ДНК проба. А при негов отказ това става принудително.

ВАС се мотивира с факта, че не е предвидена възможност за преценка за вида на престъплението. Нито с каква обществена опасност е човекът. Не е предвиден и контрол от независим орган, както и защита на лицето срещу извършваната полицейска регистрация. В случаите на несъгласие е достатъчно формалното разрешение на съда. 

Главният прокурор пише до КС, че макар върховните съдии да не го заявяват в искането си, полицейската регистрация, както е уредена в ЗМВР, ограничава правото на лична неприкосновеност. Освен това на полицейска регистрация подлежат всички привлечени като обвиняеми за умишлено престъпление от общ характер, без значение дали привличането им е законосъобразно и дали е налице необходимост от регистрация.

Гешев се позовава и на Европейската конвенция за защита правата на човека, както и на серия решения на КС и констатира, че "въведеният режим за полицейска регистрация с атакуваните пред КС разпоредби не покрива посочените стандарти, въпреки че представлява намеса в основни конституционно защитени права на гражданите".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови