Гешев иска доживотен затвор за шофьори, причинили смърт след употреба на наркотици или алкохол над 2 промила

И още: отнемане на автомобила при шофиране с над 1,2 промила или дрога

OFFNews 12 май 2020 в 14:52 9144 11

Главният прокурор Иван Гешев предлага наказание от 15 до 20 години лишаване от свобода или доживотен затвор за причиняване умишлено на смърт на едно или повече лица, когато престъплението е извършено при управление на моторно превозно средство (МПС) под влиянието на алкохол в кръвта над 2 промила, след употребата на наркотични вещества, при липсата на правоспособност или при превишаване на разрешената скорост с над 50 км в час. 

Това съобщи говорителят на обвинител №1 Сийка Милева. 

Гешев е сезирал представители на изпълнителната и законодателната власт, министър-председателя Бойко Борисов, председателя на народното събрание Цвета Караянчева и председателите на всички парламентарни групи с експертно предложение за изменение и допълнение на Наказателния кодекс.  

Той настоява в тези случай в полза на държавата да се отнемат управляваните превозни средства, независимо чия собственост са те.

Предложенията предвиждат и отнемане на МПС във всички случаи, когато е употребен алкохол над 1,2 промила или след употребата на наркотици. Според сега действащия Наказателен кодекс в ползва на държавата се отнемат средствата, които се използват за умишлени престъпления и които са собственост на извършителя. Главният прокурор иска незабавно да се предприемат действия по изземването на управляваните превозни средства и сезирането на съответния компетентен съд с оглед налагане на запор и бъдещото обезпечение.

"Всички сме свидетели на ръста и динамика на престъпленията в транспорта. Анализ сочи, че основните причини за ПТП са употребата на алкохол и наркотици от водачите, липсва на правоспособност, превишаване на скоростта. Тенденция е увеличаване на образуване на наказателни", посочи Сийка Милева и допълни, че според статистиката само за няколко години броят на производства, свързани с тези престъпление е нараснал многократно. През 2015 г. са били 90, а през 2019 - 3000. 

Резултатът от тези престъпления е отнемане на човешки живот и причиняване на трайни последния за здравето. Предвидените наказание в момента не винаги съответстват на високата обществена опасност и не гарантират справедливост. Редица престъпления в транспорта се квалифицират като непредпазливи, въпреки че са извършени след употребата на алкохол или в пъти над разрешената скорост, което води до умисъл на водача, смята Иван Гешев.  

Той е създал работна група, която ще анализира съдебната практика по транспортните престъпления с оглед сезиране на Върховния касационен съд за приемане на тълкувателно решение.

С този пакет от мерки прокуратурата цели да постигне по-високо и по-ефективно разследване, налагане на сурови наказания на всеки един, който се е осмелил да управлява превозно средство под въздействие на алкохол или наркотици. 

Предложенията на главния прокурор идват след бурната обществена реакция по повод трагедията с журналиста Милен Цветков. Той загина на Великден в тежка катастрофа в столицата, след като автомобилът му бе блъснат от дрогиран шофьор. Водачът получи обвинение в предумишлено убийство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12270

11

HristoSliven

12.05 2020 в 22:05

Каскета е концентрирана и представителна проба на онези 80 %. А като професионална компетентност гони поне 101 % на ...същото. Не се чудете на екстравагантните идеи. Опитва се да е в "новинитИ" и да се хареса, защото друго не може. За целта копира поведението на ранния Боко - секретар, както и на Филчев - като гл.прокурор. Ама му липсва много - т.н. "харизма" на Тиквун, както и професионалната компетентност на Филчев (Филчев е перфектен юрист, но за съжаление с много "особеностите в характера").

5784

10

Бабатунде

12.05 2020 в 18:56

Харесва ми, че има минуси. Което значи, че куртезанките от ПИК или личните тролове спермогълтачи на тиквун бродят из този сайт :) ! Сигурно получават колики, че не лижете гъза на Боцко !

7800

9

Брок

12.05 2020 в 17:32

Единственото което Каскета може да получи е Сийка по прашки...
Какво стана с НАП???
Какво стана с Баневи???
Какво стана с Ветко и Маринела???
Какво стана с Митьо Очите???
Какво стана с къщите за гости???
Какво стана с Барселона???
Познахте - НИЩО...
За има няма 1 година няма внесено нито едно обвинение издържащо в съда.
Вероятно Каскета е некадърен и става само за пиар акции като безумието - Главният прокурор в Харманли заради побой над възрастен мъж

3098

8

DaStorm

12.05 2020 в 17:12

Тоя пак иска нещо в неясно бъдеще. А новините за Милен Цветков ми се губят нещо...

5784

7

Бабатунде

12.05 2020 в 16:38

So far, so good, както се казва. Нещо за корупцията да каже ? Мм ?
Или той онзи, чийто инструмент е Гешев е твъде навътре в корупцията ?

2900

6

birusa

12.05 2020 в 16:17

Сега този ИНСТРУМЕНТ в ръцете божи (сещаме се кой му е бог) да предложи и смъртна присъда. Да почерпи опит от там откъдето си докараха фурмите. А що не се разшава и да види кой произвежда амфетамини. Ама те са от кръга божи - производителите.

11519

5

d0ni

12.05 2020 в 16:09

Бях останал с впечатлението, че проблемът не е в ниските присъди, а че законът не се прилага. Пример - Максим Стависки уби човек и осакати друг и не лежа ефективно, даже продължи да шофира.

13874

4

emanuilis

12.05 2020 в 15:19

Т.е. ако някой си присвои автомобила ми и предизвика ПТП без мое участие, следва конфискация. Любопитно.

3232

3

tarabata

12.05 2020 в 15:09

Междувременно най-големите крадци продължават да се разхождат необезпокоявани и да продължават да крадат на едро. А каскета на умряло куче нож вади.

3810

2

Пенчо бре

12.05 2020 в 15:04

Не може ли смърт, чрез разчекване между 4 коня? Всичките с каскети.