ВСС реши да "опраска" свой член, обявил се срещу смс-ите до властта

На мястото ѝ предлагат герой от разговорите между "двете каки"

Юлиан Христов Последна промяна на 20 януари 2016 в 14:20 11894 38

Димитър Узунов да смени Соня Найденова като представляващ Висшия съдебен съвет (ВСС). Това предлагат 12 от членовете на съвета. Точката беше внесена като извънредна от Милка Итова, която поиска предложението ѝ да бъде разгледано преди всички останали точки в първоначалния дневен ред. 

Това доведе до скандал във ВСС и шестима души напуснаха заседанието - Калин Калпакчиев, Магдалена Лазарова, Юлия Ковачева, Камен Иванов, Соня Найденова и Галина Карагьозова. Последната припомни, че името на Узунов не слиза от страниците на медиите във връзка със СМС-скандала.

Според Калин Калпакчиев във ВСС "цари непонятна безпардонност, вее тоталитарен хлад, а чуждо мнение не се търпи". Той коментира, че решението за промяната на дневния ред е било взето "отвън" и той не би желал да участва в него. По думите му, във ВСС различното мнение може да доведе до ярост.

„Груба демонстрация на сила, която за мен е необяснима. Истината - която всички знаем, е че решението е взето извън тази зала. Това е наказателна акция на задкулисието срещу г-жа Найденова. Аз в този фарс няма да участвам, ще изчакам формалното взимане на решението отпред“, каза той.

Камен Иванов заяви, че не може и няма готовност да участва в обсъждането на тази точка и намира присъствието си в залата за излишно. Самата Найденова също отказа да участва в дебата с мотива, че щом има нужда от нов председателстващ на Съвета тя не е изпълнявала успешно задълженията си.

Извънредната точка беше приета в дневния ред с 14 гласа „за”, 6 „против” и 2 въздържал се. Самият Узунов също напусна заседанието, за да не влияе на гласуването на кандидатурата му, но преди това участва в приемането на точката в дневния ред. За вкарването ѝ гласува и главният прокурор Сотир Цацаров. Председателят на ВКС не присъства на заседанието.

Соня Найденова е сред членовете на ВСС, които декларираха, че ще оповестят с кого са контактували в четвъртък, когато председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов получи СМС от премиера Бойко Борисов. Димитър Узунов пък, който е предложен за мястото на Соня Найденова, е човекът, който беше посочен от бившия правосъден министър Христо Иванов като автор на съобщението до премиера. Текстът му беше: "Лозан Панов отново предложи да Ви викаме във ВСС по записите с двете каки. Не го приехме". Самият Димитър Узунов е герой от разговорите между "двете каки". От тях става ясно, че той е основната свръзка на премиера с ВСС.

Премиерът Борисов отказа да посочи името на човека, който му е пратил есемеса. В същото време, съветникът му Яне Янев, каза че той е препратил съобщението на премиера, след като го получил от човек от администрацията на ВСС. Янев също отказа да посочи име.

Соня Найденова коментира вчера казуса, като каза, че подобна комуникация по време на заседание на ВСС е недопустима и всеки член на съвета трябва да направи необходимото, за да елиминира всяко съмнение, че е източник на съобщението до премиера. Във вторник по БНТ тя каза, че обществото няма как да не остане с усещането за политическо влияние над ВСС, след като Съветът бе замесен в интрига с премиера. “Стана ясно в последните дни кой е съветникът на министър-председателя, който е изпратил този есемес”, спомена Соня Найденова и отбеляза, че Бойко Борисов все още не е потвърдил, че Янев е човекът, от когото е получил съобщението.

Колегата ѝ Калин Калпакчиев отправи предложение към колегите си да извадят разпечатки от телефоните си, но повече от колегите му не се съгласиха. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.01 2016 в 09:33

Значи е ОК четвъртата власт с публикации да се меси в работата на ВСС?

20.01 2016 в 21:13

Абстрахирам се, от принципното съдържание на новината, но бих коментирал един феноменален похват на писачите-сътворители. Безкрайно забавна е папагалщината, с която почти сладострастно повтарят някоя тъпотия, като това ,, опраскване''например. Напомня ми, за далечното детство, когато децата тропайки с крак, до втръсване повтарят някоя думичка, със заветната цел да станат досадни ! Е, справяте се чудесно, с демонстрацията си на творческо безсилие, да ви го напраскам през ушите, дано стигне до чорбясалите ви мозъци !

20.01 2016 в 20:06

@ georgi

Най-после някой да направи умно предложение.

.

20.01 2016 в 19:11

Борисов ми е отвратителен , но това наистина е една провокация към него ....
Решението е децимация - 1 на 10 от всс да се остави жив ;)

20.01 2016 в 19:06

За 1999 път установявам,че гербарските тролове са роботчета без мозък...досущ като 100 килограмовия си началник и всичките волно или неволно ставате слуги и маши в ръцете на генералчетата от ДС!А може и да не го съзнавате,нали нямате мазъци?...ДС държи бойко борисов в ръцете си и го следи от близо чрез първанов-агент гоце...хайде на бас,че за президентските избори "човекът" на герб ще бъде лицето отАБВ калфин!Нали първанов-агент гоце вече подхвърли "идеята" за обща кандидатура...

20.01 2016 в 18:52

А какво правим с Лазар Панов който ходи да пие сладко кафета с адвокат Тодоров и откъде има 6 апартамента на стойност 1 млн. лева? От заплатата ли? Айде бе!?!

20.01 2016 в 18:30

.

---ДЕСЕН ПРОЕКТ-------

Искам аз да съм бургия
и на Рамадан да го набия.
Да му в дупката дълбока,
ази да си пуща смока.

.

20.01 2016 в 18:20

те като са били гонени ,прокудени,гладни -изведнъж ги обраха .Пита се в задачата какво може да вземеш от един сиромах освен миризливи гащи...,Друго злато и пара при бедняци няма,значи те са -ТРАФИКАНТИ ,МАМИЦАТА ВИ МРЪСНА, те ограбиха своите сънародници и с пачките в Европа..гнусна история,но от тях какво да очакваш....

20.01 2016 в 18:09

Москов се е нагушил яко от тази бартерна сделка за сметка на народа български, но дали сега ще връща взетите парички?
Или пак ще се скрие под шлифера на началника си?

20.01 2016 в 18:02

Роси:
Незнаеш ли кои се припоснаха като десебари?Ами че ти това ако не си забелязала незнам какво обсъждаме.А иначе няма нужда да си юрист за да разбереш от хилядите обяснения за съдебната реформа,че идеята на ДСБ,Радан и Х.Иванов беше да контролират прокуратурата.Те хората си го казаха в прав текст,важното е да имате очи и уши да ги слушате и гледате.А за котките,беше пример,ти се изкара че си най миловидната жена.Приемам че е така,не го оспорвам!