Quantcast

ЕК отложи проверката на прокуратурата ни, не сме готови дори за нея

OFFNews Последна промяна на 30 май 2016 в 10:06 5625 4

Посещението на европейските експерти, които ще правят независим анализ на прокуратурата у нас, се отлага с няколко седмици, съобщи министерството на правосъдието. 

Причината е продължаващата работа по техническото задание на експертно ниво. 
Прокурори от Великобритания, Германия, Испания и Холандия трябваше да пристигнат днес, за да започнат интервюта с представители на различни организации, както и да прегледат нормативната уредба, с която работи родното обвинение. Задачата на експертите е да съберат мнения за структурния и функционалния му модел – йерархията, специализираните структури, интегритета, прозрачността и натовареността. Мисията трябва да направи оценка на въздействието на промените в Закона за съдебната власт и проектите за промяна на Наказателно-процесуалния и Наказателния кодекс, както и на новия антикорупционен закон. Експертите трябва да разгледат и работата на прокуратурата по няколко конкретни дела. 

Бяха преведени на английски език голям обем от актове, но тъй като остават за доуточняване голяма част от техническите подробности в методиката на работа на мисията, както и работните срещи на експертите, партньорите ни от Европейската комисия прецениха, че е по-добре мисията да бъде отложена с няколко седмици, пише в съобщението на правосъдното министерство. 

Днес започна редовната експертна мисия за Механизма за сътрудничество и оценка, водена от заместник генералния секретар на Европейската комисия г-жа Параскевия Миху. Днес и утре предстоят срещи с представители на всички институции, които имат отношение към механизма.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8019

3

the cowboy

30.05 2016 в 12:35

Не бе, Баце ги е убедил, че отдавна сме изпреварили Румъния и те са решили, че по-добре ние тях да проверим.

11714

1

OTBPAT

30.05 2016 в 10:23

За какво ли сме се навели срещу тази отсрочка?