"Дори КТБ да отвори утре, пак няма да може да плаща задълженията си"

Владислава Тричкова 19 юни 2015 в 15:16 2996 0

"Дори КТБ да отвори утре, пак няма да може да плаща своите задължения". Това каза пред журналисти адвокат Нина Стоянова, която представлява БНБ на делото за фалита на КТБ. 

Днес Софийският апелативен съд (САС) гледа делото за несъстоятелността на КТБ. Основният спор е свързан с датата, на която ще се приеме, че КТБ е изпаднала в неплатежоспособност. От това зависи кои сделки с активи на банката ще бъдат обявени за нищожни.

На първа инстанция за дата, в която банката е изпаднала в неплатежоспособност, беше посочен 6 ноември 2014 г. БНБ и Фондът за гарантиране на влоговете в банките обаче оспориха това решение и настояха да бъде посочена по-ранна дата - 30 септември 2014 г. Според Стоянова това е датата, на която финансовите надзорни отчети са установили, че собственият капитал на КТБ е отрицателен и липсата е от почти 4 милиарда лева. "След тази дата банката няма как да е платежоспособна, това е финансово и юридически правилна дата за обявяване на несъстоятелност."

Адвокатът на БНБ не отрече и факта, че само ден преди да се установи отрицателният капитал на банката, от БНБ са обявили, че КТБ е стабилна. Стоянова обаче обясни, че това се дължи на обстоятелството, че данните, подавани от КТБ на БНБ, показвали наличието на "нормални капиталови показатели". Оказало се обаче, че тези данни не са верни и ръководството на банката е лъгало не само БНБ, но и своите одитори. 

По време на съдебното заседание днес бяха направени няколко искания. Първо, още в първите минути адвокатът на Цветан Василев Менко Менков поиска заседанието да бъде открито и да се гледа в присъствието на журналисти. БНБ, Фонда за гарантиране на влоговете, синдиците на КТБ и прокуратурата не подкрепиха това искане. Въпреки това обаче съдът откри основание делото да се гледа при открити врата.

Последваха още няколко искания от акционерите на КТБ, като всички бяха отхвърлени. Според Менков съдията от Софийски градски съд (СГС) Иво Дочев, който е постановил и акта на първа инстанция е бил в болнични, когато е взел решението си. Според защитата на "Бромак" такова решение трябва да се взима в съдебна зала, а не извън нея, затова и поискаха да бъде представен пред съда болничният лист на съдията. Съдът обаче отхвърли това искане с мотивите, че "нищожност" и "недопустимост" на едно решение не е свързано с това кога и къде е взето то и дали е в работно време. 

Другият голям акционер в КТБ "Бългериън Екуизишън къмпани ІІ" поиска да се изпрати запитване до Европейския съд дали действието на Управителния съвет на БНБ подлежат на косвен съдебен контрол. Това искане също бе отхвърлено.

Менко Менков днес представи документ от Комисията за публичен надзор. Адвокатът разясни пред журналисти, че според въпросния документ одиторските фирми, на които им е било наложено от БНБ да изготвят доклади не са одиторски и изготвеното от тях няма стойност на одитни доклади. Менков сподели и че за услугата на тях са им заплатени хонорари в размер на 2,5 млн. лв. След разследване на комисията е установено, че така наречената дупка от повече от 4 млрд. лв. в КТБ не съществува, категоричен е още юристът. Желанието на защитата на "Бромак" бе документът да бъде приет като доказателство в съда, съдиите обаче оставиха без уважение това искане. 

Менков обяви, че акционерите и изпълнителните директори на КТБ няма да се откажат от това да подават жалби по фалита на банката. Те обаче ще го правят не само у нас. След като жалбите им не бяха зачетени тук, те ще пренесат недоволството си извън границите на страната. Според адвокатът, ако в международен съд се признае, че е имало вариант банката бъде спасена, то страната ни ще трябва да плаща милиарди левове обезщетения и компенсации.

Апелативните магистрати решиха, че ще се произнесат в препоръчителния от закона едномесечен срок.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови