Днес внасят жалба в съда срещу новите винетки

OFFNews - Бургас 23 декември 2015 в 12:27 4397 1

Снимка OFFNews

Граждани от цялата страна днес ще внесат жалба в Административния съд в София срещу заповедта за новите винетни стикери, които трябва да влязат в употреба от 2016 г. В нея се иска и спиране на продажбата им. Жалбоподателите се представляват от бургаския адвокат Евгений Мосинов.

Заповедта за новите винетни стикери на председателя на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ е обнародвана в срок в Държавен вестник. Тя обаче не е пълна, категоричен е Мосинов.

И поради това тя не може да породи своите правни последици. В разпоредителната част на заповедта, след израза „заповядвам“ има едно – единствено изречение:  „Одобрявам графична част на винетни стикери за 2016 г. в отделни видове и групи“. Възниква въпросът коя е тази графична част? Не става видно от публикацията в Държавен вестник, където би трябвало да бъдат публикувани тези графични части. Още по-лошо. И това е най-сериозният правен проблем – не става ясно и от текста на самата заповед. Би било редно, следвало е, според нас, в текста на заповедта да следват самите графики – цвят, размер и съдържание на външната част на винетния стикер. Няма го“, пояснява юристът.

Евгений Мосинов добавя, че винетките, по смисъла на закона, са ценни книги, както са и парите. Банкнотите са валидни, когато са по образец, същото важи и за стикерите, категоричен е Евгений Мосинов.

Сериозен порок, който, според мен, не може да бъде отстранен. И министърът, и председателят на УС на АПИ, вместо дълго да философстват, трябваше да си признаят грешката, пропуска. Да го отстранят. Не го направиха“, добавя Мосинов.

В жалбата се настоява заповедта на председателя на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ да бъде обявена за нищожна и да се спре изпълнението й. Тоест – да се спре продажбата на новите винетки. Евгений Мосинов е категоричен, че целта им е да принудят държавните органи да спазват законите.

Държавата и нейната администрация не трябва да се сърди на гражданите, защитаващи своите права, а на себе си“, добавя адвокатът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови