Делото срещу Цветанов за шестте "Не" пак във ВКС днес

OFFNews 08 декември 2015 в 06:34 3758 5

Снимка БГНЕС архив

Върховния касационен съд гледа днес отново делото срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, станало известно като шестте "Не", сочи справка на сайта на ВКС. По него шефът на парламентарната група на ГЕРБ бе осъден на 4 години от Софийски градски съд.

Присъдата бе за неизпълнение на служебни задължения с цел осуетяване на наказателно преследване, като е отказал подслушване на три лица. Присъдата бе потвърдена и от Софийският апелативен съд, след това ВКС отмени решението на САС и върна делото за ново разглеждане от друг състав на съда. 

Върховните съдии приеха тогава, че е нарушено правото на Цветанов да получи правосъдие от безпристрастен съд, гарантирано от Конвенцията за защита правата на човека и от Наказателно-процесуалния кодекс. Решението беше подписано с особено мнение на съдия Жанина Начева. Втория път Софийският апелативен съд оправда Цветанов. От мотивите на съдебния състав стана ясно, че според тях бившият вътрешен министър е имал право да решава дали да се приложи или не подслушване, разрешено от съд по искане на прокуратурата. Посочено е, че е имало празнина в нормативната уредба - в Закона за специалните разузнавателни средства нямало хипотеза какво да се прави, ако министърът разбере, че е налице опасност от разкриване на оперативните способи, припомня Дарик. В края на октомври делото бе публично разпределено във ВКС и системата за случайно разпределение на дела посочи за докладчик съдията от Трето наказателно отделение Мая Цонева.

Делото е насрочено за днес от 9 часа. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови