Адвокатът на Цветанов: Изобщо не се притеснявах за изхода на делото

OFFNews 14 септември 2015 в 19:17 3325 5

Снимка БГНЕС / Архив

Менко Менков и Цветан Цветанов

"От самото начало съм убеден, че господин Цветанов не е извършил престъпление. Никога не съм имал никакво притеснение за изхода на делото, независимо от драматичните обрати".

Това заяви в ефира на БНТ адвокатът на Цветан Цветанов Менко Менков, след като днес съдът оправда неговия клиент в делото за отказано подслушване, което стана известно като делото за шестте "не". На предишни инстанции Цветанов получи осъдителна присъда.

Обвиненията срещу Цветанов са, че докато е бил вътрешен министър, е осуетил разследване срещу бившия антимафиот Орлин Тодоров, като отказал да разпише подслушването му.

Менков обясни, че не се е изненадал от днешното решение на съда. За него били изненадващи по-скоро предишните присъди.

"Той се е възползвал от правото, което закона му дава, да не разпореди прилагането на специални разузнавателни средства. Отново искам да подчертая, че тази дейност, за която Цветанов в подсъдим и вече е оправдан, е извършавана десетки, стотици хиляди пъти повече от предходни министри. Това е установено в хода на съдебния процес", обясни Менков.

Адвокатът запита защо само Цветанов е подсъдим за нещо, което "са правили всички в продължение на 20 години".

По думите му е очевидно, че в България се водят дела по политически причини и тези срещу Цветанов за пример за това.

Той критикува и съдебната реформа и обясни, че начинът, по който е замислена, няма да промени нещата на практика. По думите му това са само формални промени.

Менков обясни, че е готов да даде идеи за ефективна съдебна реформа - засилване на правомощията на съда, например.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews