Делото срещу Бисеров тръгна, той благодари за вниманието

OFFNews 30 ноември 2015 в 11:25 4200 2

Бисеров: Благодаря ви за вниманието

Снимка БГНЕС

В Софийски градски съд днес беше даден ход на делото срещу бившия депутат и зам.-председател на парламента Христо Бисеров. 

Традиционно той запази мълчание пред медиите. На въпроси на журналисти преди началото на заседанието по делото той отговори единствено с: "Благодаря ви за вниманието".

Единият от наблюдаващите прокурори по делото му е Боряна Бецова, за която правосъдният министър Христо Иванов поиска образуване на дисциплинарно производство. Тя стана известна с отказа си да разследва депутата от ДПС Делян Пеевски по сигнала на "Протестна мрежа". 

Бисеров е подсъдим за три престъпления – за избягване установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери, за нарушаване на Валутния закон относно задължението за деклариране на сделки с валутни ценности и за затаяване на истина в писмена декларация, подадена пред Сметната палата.

В края на април тази година по искане на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ), СГС запорира имущество на обща стойност 1 555 883 лв., собственост на Христо Бисеров и Ивайло Главинков. Запорираното имущество на Христо Бисеров е на обща стойност 1 262 483 лв, припомня БГНЕС. То включва недвижим имот в София, лек автомобил, 9 банкови сметки.

Запорираното имущество на Ивайло Главинков е на обща стойност 293 400 лв. То включва апартамент в София, вилна сграда в землището на гр. Долна баня, дялове в 5 търговски дружества, както и 9 банкови сметки. През май 2015 г. Градският съд върна на прокуратурата обвинителния акт за отстраняване на нарушения в обстоятелствената част.

Два месеца по-късно Софийска градска прокуратура (СГС) внесе отново обвинителен акт срещу него. 59-годишният Бисеров бе депутат в периода 1991-2000 и от 2005-2009 година. Той бе главен секретар на СДС от 1994 до 2000 година и бе наричан "сивия кардинал" в СДС. През 2000 година призовава тогавашния премиер Иван Костов да подаде оставка. През 2005 година отново влиза в НС като представител на Движение за права и свободи. За последно беше и зам.-председател на парламента, който той напусна през ноември 2013 г. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови