Бисеров и Главинков имат 3 месеца, за да докажат произхода на доходите си

OFFNews 28 април 2015 в 13:11 2825 2

Бисеров и Главинков имат 3 месеца, за да докажат произхода на доходите си

Христо Бисеров и доведеният му син Ивайло Главинков имат 3 месеца, за да представят на Комисията за гражданска конфискация документи за законността на доходите си. Софийският градски съд запорира по искане на комисията 1 милион и 200 хиляди лева на Бисеров и 300 хиляди лева на Главинков, съобщи БНР.

Подробностите даде Пламен Георгиев, който коментира, че за първи път в рамките на това производство е била запорирана сметка в Швейцария. Интересна се оказа историята на един от запорираните имоти - двуетажна фамилна къща, в която Иван Главинков и майка му, която е съпруга на Христо Бисеров, са имали по 25 дяла, закупени за по 25 хиляди лева. Четири месеца по-късно обаче Бисерова и Главинков продават дяловете си на японска фирма за 850 хиляди лева. След известно време фирмата, регистрирана в Япония, препродава дяловете отново на фирма, близка до Главинков, но отново на номиналната им стойност от 25 хиляди лева.

Според Пламен Георгиев случаят прилича на пране на пари, защото няма пазарно обяснение как дяловете на една компания могат за месеци да скочат в пъти и после да се свалят до номиналната си стойност. По думите на председателя на Комисията за гражданска конфискация са били установени няколко такива сделки, имало е много чуждестранни преводи, без да е ясен произходът на средствата, имало е и движение на средства към фирми на Сейшелите. Всичко това ще се изяснява през следващите три месеца.

Ако Бисеров и Главинков представят документи за произхода на средствата си, делото ще бъде прекратено, а запорите им вдигнати. Ако обаче няма документи до още три месеца, Комисията за незаконно придобити имущества ще внесе делото в Софийския градски съд, но вече с искане за отнемане на техните пари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!