Делян Пеевски заведе дело в САЩ заради санкциите по закона 'Магнитски'

OFFNews 12 август 2022 в 18:17 3567 9

Пеевски

Снимка БТА

Делян Пеевски

Депутатът от ДПС Делян Пеевски заведе съдебен иск пред американски съд за отмяна на наложената му санкция по закона „Магнитски“. В иска против Държавния департамент, Министерството на финансите на САЩ и Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) се посочва, че липсват каквито и да било доказателства за негови неправомерни действия, както и че до настоящия момент американската администрация също не е предоставила такива доказателства на неговите адвокати, въпреки многократно отправените искания за това.

Становището на юридическите му представители от „Morgan, Lewis & Bockius“ е, че това е съществено нарушение, което прави санкцията незаконосъобразна и нарушава правото на защита на Пеевски.

Това съобщение се появи на сайта на ДПС.

Пеевски бе санкциониран от финансовото министерство на САЩ и Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) през юли миналата година заедно с хазартния бос Васил Божков и бившия зам.-шеф на Бюрото за контрол на СРС. Поради тази причина бе спрян достъпът на тримата и техните компании до финансовата система на САЩ.

Според американските власти "Делян Славчев Пеевски е олигарх, който преди това е бил български народен представител и медиен магнат и регулярно е участвал в корупция, като си е служил с търговия с влияние и подкупи, за да се защити от обществен контрол и за да упражнява контрол върху ключови институции и сектори в българското общество. През септември 2019 г. Пеевски е работил активно за оказването на отрицателно въздействие върху политическия процес в България по време на местните избори на 27 октомври 2019 г. Пеевски се е договарял с политици да им осигури политическа подкрепа и положително медийно отразяване в замяна на защита от наказателно разследване."

"Пеевски също така е участвал в корупционни действия чрез своето подставено лице, Илко Димитров Желязков, бивш заместник председател в Държавна агенция за технически операции (ДАТО) и бивш служител в Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС), който е назначен за заместник-председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства през 2018 г. Пеевски използвал Желязков за осъществяването на схема за подкупи, засягаща български документи за пребиваване за чуждестранни граждани, както и за подкупването на държавни служители чрез различни средства в замяна на информация и лоялност от тяхна страна."

"От 2019 г. е известно, че Желязков е предлагал подкупи на високопоставени държавни служители от българското правителство, от които се е очаквало да предоставят информация на Желязков, която да бъде предавана на Пеевски. В замяна Желязков е имал грижата лицата, приели предложението му, да бъдат назначени на влиятелни длъжности и е осигурявал месечен подкуп".

"Пеевски и Желязков също така са разполагали с длъжностно лице на ръководен пост, което през 2019 г. незаконно присвоявало средства в тяхна полза. В друг случай, от началото на 2018 г. тези две лица ръководели схема за продажба на български документи за пребиваване, за която се твърди, че представители на дружества плащали подкупи на български длъжностни лица, които да гарантират, че техните клиенти ще получат документи за гражданство незабавно, а не след заплащането на депозит от 500 000 щатски долара или след като изминат петте години за обработването на законно обосновано искане. В допълнение към всичко това Желязков изнудвал евентуален кандидат за български министър чрез заплаха от повдигане на наказателни обвинения от Прокуратурата на Република България, ако след назначаването си министърът не окажел по-нататъшно съдействие на Желязков."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1650

8

ob1

13.08 2022 в 11:56

Каква изненада ;-)

-240

7

редовно четящ

13.08 2022 в 10:57

Сашка изчезна!

-240

6

редовно четящ

13.08 2022 в 10:56

Предизборен ход. Адвокатите нямат нищо против да го остържат с няколко милиончета, защото знаят, че това дело е обречено.

2073

5

Johnny B Goode

12.08 2022 в 23:01

Не си прав, Сашка е безсмъртна.
Тя е като Феникс - има няма и на две седмици се преражда "под вънкашност чужда и под име ново" (да ме прости Господ че използвам този цитат за някой като Сашка).
Тя е еманация на изконния БГ кретенизъм. Докато ни има като нация, ще я има и Сашка. Може да не останат букви от азбуката за ново име, нея пак ще я има.

-1650

4

ob1

12.08 2022 в 21:05

Нали си наясно, че обидите от руZки трол струват по-малко и от живота на бурятски редник?
Освен всичко друго поредната ти инкарнация ще бъде зачистена след часове и няма да остане следа от помията, която си избълвал. Даже и копейки няма да получиш :)

-1650

3

ob1

12.08 2022 в 20:20

Нерви нещо, а? Сашке, пий си лекарствата, че още по-зле за теб и твоите приятелчета има да става!

-1650

2

ob1

12.08 2022 в 20:10

Ооо, яко, руZки трол в защита на пеефски? Каква изненада!
А ти на Мирчев не си достоен да му пишеш името даже.

-1650

1

ob1

12.08 2022 в 19:26

Наглата свиня ще плати загубеното дело с откраднати от всички нас пари.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки