Дъщерята на Цветан Василев описва в статия как я издирват

Последна промяна на 09 ноември 2017 в 12:17 22876 8

Дъщерята на бившия шеф на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев - Радосвета Василева, публикува в блога си подробен разказ за начина, по който българските власти я издирват. Тя твърди, че става въпрос за репресия с политическа цел, която започнала веднага след като станало ясно, че баща й ще търси в САЩ закрила по закона "Магнитски".

Постът й е озаглавен "Как да затриете учен? Прокурорско ръководство по свинщина" и описва как с т.нар. "Дифузия" българската полиция я издирва в няколко държави.

Публикуваме статията й без редакторска намеса:

Когато прочетох, че Русия е издала бюлетина на Интерпол на Бил Браудър за пети път, се шокирах. Както е добре известно, Браудър е автор на книгата „Заповед за арест“ и води мащабна кампания срещу авторитаризма в Русия. Браудър също така лобира за приемането на прословутия закон „Магнитски“, който позволява на САЩ да санкционира корумпирани държавни служители, които нарушават човешките права. Разбира се, това не се харесва на руската прокуратура, която от дълго време се опитва да организира капан на Браудър чрез Интерпол.

Този път обаче Русия разчита на „вратичка“ в правилата на Интерпол. Вместо стандартната „Червена бюлетина“, която е любима на авторитарните режими, Русия му е издала „Дифузия“ (Diffusion). Системата на Интерпол за издаване на „Червени бюлетини“ се манипулира твърде лесно и отдавна се е превърнала в средство за репресия с политическа цел, както е добре обяснено в статията „Как диктатурите злоупотребяват с Интерпол“ на Уол Стрийт Джърнал. „Дифузията“ обаче е още по-опасна от „Червената бюлетина“. „Червената бюлетина“ се издава от Централата на Интерпол по молба на държава-членка, а „Дифузията“ се разпространява директно от издаващата я държава по каналите на Интерпол и не подлежи на какъвто и да било контрол. Освен това, издаването и разпространяването на „Дифузия“ отнема буквално само няколко минути, даже секунди. Както пояснява самият Браудър: “Издаването на Дифузия е вратичка, която позволява на руските официални власти да избегнат контрол от страна на Централата на Интерпол. Това е вратичка, с която се злоупотребява и която трябва да бъде затворена“.

И все пак, руските прокурори не са единствените, които заобикалят правилата на Интерпол. Българските прокурори правят същото – явно обмяната на опит с тях си е казала думата. В моята статия „Как българските корумпирани власти злоупотребяват с „Червената бюлетина“ на Интерпол за брутални политически вендети“, вече разказах потресаващата история за това как българската прокуратура издаде бюлетини на Интерпол на цялото ми семейство с цел да издевателства над нас и да ни линчува публично. Както подчертах в същата статия, баща ми Цветан Василев подаде жалба по закона „Магнитски“ срещу Главния прокурор Цацаров и депутата Пеевски на 11 август 2017 г. В пристъп на примитивна ярост, на 14 август 2017 г. българската прокуратура ми повдигна изфабрикувано обвинение, издаде заповед за задържане под стража за 72 часа, Европейска заповед за арест, а както разбрах и по крайно неприятен начин – бюлетина на Интерпол. Пълна програма в един и същи ден! Разбира се, както обясних в статията си, всички издевателства са съпроводени с фрапантни процесуални нарушения и фалшификации. Трябва да се напомни, че България е единствената държава в Европейския съюз, в която обвиненията на прокуратурата не подлежат на съдебен контрол. Освен това, България отдавна е критикувана относно „сталинисткия“ модел на своята прокуратура, която, между другото, се ползва само с 6% общестевено доверие. Ето защо, злоупотребите едва ли са изненадали някого.

Това, за което не стана дума в предната статия обаче, е спецификата на бюлетината, която прокуратурата ми е издала, както и причините за това.

История за една свинщина

България де факто е използвала същата вратичка, която наскоро Русия използва с Браудър. Тоест, българската прокуратура ми е издала „Дифузия“, защото:

А) е бързала като за световно да отмъсти за жалбата по „Магнитски“.

Б) „Дифузията“ не подлежи на какъвто и да било контрол от Централата на Интерпол.

В) е искала да ме унижи на всяка цена. Няма как да знаеш, че имаш издадена „Дифузия“, докато не се срещнеш с властите, които са я получили, и не те арестуват. Явно вкусът на отмъщението е много сладък.

Следва на стр. 2

Страница на статията : 0102
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

665

8

безпартийна

11.12 2017 в 17:52

КТБ фалира и заради грешки на Василев при раздаване на кредити. Но най-много са кредитите на Пеевски, който отказа да ги връща, и заради това, заедно с Цацаров осъществиха щурм срещу банката. Сега Пеевски иска да прилапа и това, което е останало с новото законче.

551

6

reKontra

09.11 2017 в 21:58

До герберастчетата подолу:
Мили герберастчета,
как мислите,дали можеше баща й да направи каквото и да било без назначеният от ГЕРБ шеф на БНБ? С Иван Искров и Василев има интересни клипчета в тубата. Не сте ги гледали ли?Напротив,гледали сте ги,но сте на шопският принцип "Те такова животно нема"! Продължавайте да си врете гливите щтраусови в пясъка... безнадежност,моя любима.

551

5

reKontra

09.11 2017 в 21:54

До герберастчетата подолу:
Мили герберастчета,
как мислите,дали можеше баща й да направи каквото и да било без нанз

1369

4

Jinx

09.11 2017 в 19:56

Офф, и тази голям десидент ще се изкара. Нормално е държавата да я издирва като е замесена в най-голямата кражба за последните години.

1368

3

Emigirl

09.11 2017 в 17:06

А баща й защо не опише в статия как обраби цяла България?!

1284

2

Kristiano789

09.11 2017 в 16:10

тая как има наглостта да се прави на жертва при положение, че знае какви ги надроби баща й - най-големият престъпник в държавата?

2865

1

Hissarion

09.11 2017 в 15:38

Новите дисиденти - милионери, бивши храненици на системата, които се имат за репресирани, защото искат да ги питат къде са парите.