ДАНС отново уличи руски дипломат във военен шпионаж (допълнена)

Човекът събирал данни за числеността на американците на учение у нас и пращал данните в Москва. Обявен е за персона нон грата

OFFNews 18 декември 2020 в 15:57 3760 0

Пореден руски гражданин с дипломатически статут бе уличен от ДАНС в шпионаж. Той е бил подпомаган от българин с достъп до чувствителна информация, съобщиха от прокуратурата, която е образувала досъдебно производство за престъпление срещу републиката.

Малко по-късно от МВнР информираха, че дипломатът е обявен за персона нон грата и той има 72 часа, за да напусне страната. Нота с това съдържание е била връчена на заместник-ръководителя на дипломатическата мисия, който е бил извикан в сградата на МВнР.

Чужденецът е събирал информация, която представлява държавна тайна, за да я предостави на чужда държава или чужда организация - престъпление по чл. 104, ал. 1 от Наказателния кодекс, който предвижда затвор от 10 до 20 г., доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

Съгласно чл.31 т. 1 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения обаче, въпреки наличието на основания за привличането му в качеството на обвиняем за престъпление по чл. 104 ал. 1 НК, наказателното производство срещу чуждестранния гражданин е спряно на основание чл. 25 ал. 1 т. 3 НПК - "деецът е лице с имунитет". В този случай обикновено чужденецът се обявява за персона нон грата.

В хода на разследването е установено, че в периода от 2017 г. досега руснакът е събирал военна информация, в т.ч. за числеността за разполаганите на територията на България по време на учения военнослужещи от САЩ. Целта е била данните да бъдат предадени на руското военно разузнаване в Москва.

За да осъществи незаконната си дейност, гражданинът на РФ, който според Нова тв е полковник Василий Сазанович - военен аташе в посолството на федерацията, е контактувал с българин с достъп до съответната класифицирана информация. Сънародникът ни е трябвало да получи пари за свършената услуга.

Вчера главният прокурор Иван Гешев официално е уведомил министъра на външните работи за установеното в хода на разследването и предприетите действия. 

Това не е първият случай на хванат в крачка руски дипломат. В края на октомври м. г. българското външно министерство обяви за персона нон грата един от първите секретари в руското посолство в София, който бе обвинен в шпионаж, и му даде 24 часа да напусне страната. Тогава бе установено, че от септември 2018 г., в продължение на близо година, дипломатът е осъществявал разузнавателна дейност, като е провеждал конспиративни срещи с български граждани, включително и с ръководен служител, разполагащ с достъп до класифицирана информация на България, ЕС и НАТО. 

През септември бяха уличени още двама дипломати от руското посолство, които събирали информация за плановете за модернизация на българската армия и поддръжката на техническата годност на военната техника.

През януари прокуратурата обяви, че е разкрила други двама шпиони с дипломатически имунитет, които според държавното обвинение са събирали данни за механизмите на изборния процес в България, за енергетиката и енергийната сигурност на страната, като изпращали информацията на руското разузнаване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!