Даниел Вълчев за ВСС: До вчера казваха ''Осанна!'', сега - ''Разпни го!'' и ние трябва да им ръкопляскаме

Според него персонални промени в която и да е система не водят до истинска промяна

OFFNews 16 май 2023 в 10:03 5084 0

Вълчев

Снимка БГНЕС

Даниел Вълчев

Колко години вече говорим за съдебна реформа? Даже някои говорят за съдебнаТА реформа, сякаш я познават поименно, сякаш са играли голи на плажа със съдебната реформа. В какво се изразява съдебната реформа? Как пък един не стана да каже - според мен тя има 4 пункта основни. Ние какво говорим? СъдебнаТА реформа, сякаш тя се подразбира. Не, не се подразбира!

Така цветисто описа нещата проф. Даниел Вълчев, декан на Юридическия факултет на Софийския университет и бивш вицепремиер и образователен министър, пред БНР.

По думите му, за да има каквато и да било промяна във всяка област, е нужно лидерство. А у нас Висшият съдебен съвет кадрува в цялата система, без да има никаква персонална отговорност за това.

"Във ВСС никой вече не помни кой е предложил, кой е гласувал, защото това е абсолютно анонимен орган. И нещата стигат дотук. В България, ако искаме да вървим напред, трябва да е ясно кой предлага – с името си, с лицето си, и кой взема решението", обясни Вълчев и допълни, че в момента "петима анонимни предлагат, 17 анонимни приемат и всички сме щастливи".

Вълчев напомни, че същите членове на ВСС, които сега искат отстраняването на главния прокурор Иван Гешев, са били против, когато бившият служебен министър на правосъдието Янаки Стоилов внесе такова предложение. По думите му хора, които "до вчера казваха "Осанна!", сега казват "Разпни го!" и ние трябва да им ръкопляскаме".

"Същите тези хора тогава казаха – "ама то", "ама това", "ама онова" и нищо не се получи. Изведнъж те, стоейки на слънце, узряха, за една вечер, шестима от тях от прокурорската квота, и внесоха същото предложение. И сега нищо чудно да мине. Някой не си е направил много добре сметката, защото главният прокурор се освобождава с указ на президента. Президентът няма срок, в който да се произнесе", коментира още Даниел Вълчев.

Според него обяснението е, че Гешев е направил заявка да свърши някаква работа, макар и в доста закъснял момент.

"Персоналните промени в една система, която и да е тя, почти никога не водят до реформа. Това не е реформа. Реформа означава промяна на правилата, а това не се прави. Народното събрание вече много дълго време не върши изключително важни неща – ВСС е с отдавна изтекъл мандат, Конституционният съд отдавна работи с 10 души вместо с 12. Институционалното поведение на повечето участници в тези процеси е изключително лошо", изтъкна Вълчев.

Той смята, че "явно някакви по-силни послания трябва да се дадат на политическата класа" от избирателите.

"Такъв панаир някъде виждали ли сте? Наистина съм опулен в последните дни", каза професорът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови