Чужди служби са знаели за атентаторите в Сарафово, но замълчали

Двама чужденци отиват на съд задочно

OFFNews 07 юли 2016 в 22:45 6539 4

Снимка Булфото

Четири години след атентата на летище Сарафово двама чужденци отиват на съд задочно. Обвинителният акт ще бъде внесен в Специализирания наказателен съд най-късно в края на следващата седмица.

Това съобщи пред Българската национална телевизия главният прокурор Сотир Цацаров.

На съд ще бъдат предадени Мелиад Фара, ливанец с австралийски паспорт, и Хасан Хасан, с канадско и ливанско гражданство - те са сочени за преки участници в атентата.

Цацаров твърди, че по време на разследването е установено, че чужди разузнавателни служби са притежавали информация, която не са споделили с партньорите си, а това може да е било решаващо за предотвратяване на терористичния акт.

На 18 юли 2012 година терорист взриви бомба в багажното отделение на автобус с израелски туристи. Загинаха шестима, сред които шофьорът на автобуса - български гражданин. Седмата жертва е самият атентатор. 35 души бяха ранени.

Предприети са всички действия за установяване на лицата, които са обвиняеми и би следвало да придобият качеството на подсъдими. Не са намерени на които да е техни адреси, каза Цацаров пред БНТ.

Разследването установило, че участниците в атентата са трима.

Двамата оцелели са Мелиад Фара и Хасан Ел Хадж Хасан. Двамата, заедно със загиналия атентатор, алжирец по произход, са пристигнали в България на 26 юни 2012 г. - с автобус от Варшава през Румъния.

Влезли са у нас през Дунав мост и са отседнали в Русе. След това са били във Варна, Несебър, Слънчев бряг и Равда.

По техни сметки са превеждани суми от свързани с военното крило на "Хизбула", а парите са теглени с международни дебитни карти от банкомати в Несебър.

Тримата са пребивавали у нас с фалшиви паспорти, произведени на принтер в Ливанския международен университет в Бейрут, където са били студенти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14847

4

БирникЪ

08.07 2016 в 10:18

Е*ем ти такива партньори ! Курвенска им работа ! По-точно еврогейска ! Синоним на педерастлък !

63994

3

Red or Dead

08.07 2016 в 00:33


МИ прави са хората, я се поставете на тяхно място, срещу вас се изтъпанил РЪПОНЯТ и преводачката ви го представи като министър на вътрешните работи.:):):)

21668

1

Руслан

07.07 2016 в 23:34

То да споделиш информация с нашите служби е като да я кажеш по телевивизията.