Бившият областен на София се изправя пред съда заради Царските конюшни

OFFNews Последна промяна на 24 януари 2017 в 12:13 2173 0

Бившият областен на София се изправя пред съда заради Царските конюшни

Софийска градска прокуратура внесе в Софийски градски съд (СГС) обвинителния акт срещу бившия областен управител на София Веселин Пенев. Той е обвинен за сделката за Царските конюшни в София, за обществена поръчка за наемане на лек автомобил и за продажбата на апартамент. Обвинения са повдигнати и на Юлия Димитрова-Цекова, която е лицензиран оценител. 

Димитрова е обвинена за това, че в качеството си на лицензиран оценител е дала невярна оценка и заключение за определяне пазарна стойност на оценявано недвижимо имущество – частна държавна собственост, и от това са произтекли значителни щети за българската държава.

Първото обвинение срещу Пенев е за умишлена безстопанственост на повереното му държавно имущество и за това, че в качеството си на длъжностно лице съзнателно е сключил неизгодни сделки, от което са произлезли значителни вреди за държавата.

Според прокуратурата от октомври 2015 г. до април 2016г., като областен управител на област София, при условията на продължавано престъпление - с 2 (две) деяния, които осъществяват поотделно един състав на едно и също престъпление, извършени са през непродължителен период от време, при една и съща обстановка. Държавното обвинение смята, че той умишлено не положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението, стопанисването и запазването на повереното му имущество. Това са предоставените на областна администрация на област София бюджетни средства за 2016 г. и имот - държавна собственост, в резултат на което са последвали разпиляване на имуществото - пари на областна администрация на София в размер на 13 339.20 лева с ДДС и значителни щети за Българската държава в размер на 105 100.00 лева.

Независимо, че ползваният от обвиняемия Пенев лек автомобил марка „БМВ“ бил в добро техническо състояние и удовлетворявал нуждите на областната администрация и изпълнението на правомощията му, той решил да започне процедура по Закона за обществени поръчки за предоставяне на транспортна услуга чрез високопроходим автомобил. Пенев не се е съобразил със законовите си задължения, относно финансовото управление на бюджетни средства за 2016 г., сключил е договор за транспортна услуга, без да е била налична необходимост от сключването и е допуснал изпълнението му, в резултат на което са изплатени суми от бюджета на ръководената от него организация за ненужни и несвързани с дейността на областна администрация на област София разходи.

Намеренията му за снабдяване с високопроходим автомобил не били обусловени от спецификите на дейността на областната администрация, а от негови лични нужди. Пенев живеел в къща с. Мало Бучино, Столична община, пътят до която бил стръмен и без асфалтова настилка, което създавало затруднения през зимния период.

В изпълнение на взетото решение, със своя заповед, обвиняемият е назначил и комисия, която да подготви възлагане на обществена поръчка по ЗОП за извършване посредством месечен абонамент за предоставяне на транспортна услуга на стойност до 20 000.00 лева без ДДС през зимния период от месец октомври 2015г. до месец април/май 2016г., чрез високопроходим автомобил за нуждите на администрацията.

Така на 30 декември 2015 г. между областна администрация на област София и управителя на дружеството "Р.И." ЕООД, който е брат на бившия областен управител, е сключен договор за предоставяне на транспортна услуга с „Тойота“, модел „Higlander /Хайландер/ AIBPIP“, с обем на двигателя – 3311, година на производство – 2008 г., с шофьор за нуждите на изпълнение правомощията на областния управител на област София, както следва: от 01 януари 2016 г. до 30 април 2016 г. и от 01 октомври до 31 декември 2016 г.“.

В чл.5, ал.1 от Договора е определена стойността на предоставената услуга в размер на 19 453.00 лева без ДДС годишно като месечната цена на услугата възлиза на 2779.00 лева без ДДС. Формално автомобилът е предаден за ползване на обвиняемия януари 2016 г., а реално той го е ползвал от месец септември 2015 г.

Съгласно договор за покупко-продажба на МПС от 15.09.2015г., лекият автомобил марка „Тойота“, модел „Higlander /Хайландер/ AIBPIP“ е бил собственост на „Д. Г.“ ЕООД. На 28 декември 2015 г., два дни преди да бъде подписан договорът, лекият автомобил бил предоставен за временно ползване от собственика му срещу месечен наем в размер на 500.00 лева без ДДС.

Уговореният срок на договора бил 1 година, като е уточнено, че автомобилът ще се ползва само през зимния период и за периода 01.05.2016г. – 30.09.2016г. наем не се дължи.

По-късно на 28.04.2016г. в гр.София между Областна администрация, представлявана от Веселин Пенев и „Р.И.“ ЕООД, е сключено споразумение, по силата на което търговското дружество предоставя безвъзмездно за ползване на областната администрация лекия автомобил марка „Тойота“, модел „Higlander AIBPIP без шофьор за периода 01 май 2016г. – 30 септември 2016г.

От бюджета на областната администрация била изплатена сума общо в размер на 13 339.20 лева с ДДС за ненужни и несвързани с дейността на администрацията разходи. В периода месец януари 2016г. – 30 април 2016г. лекият автомобил, не бил използван за целите на администрацията и за изпълнение на правомощията на областния управител, а е обслужвал личните нужди на обвиняемия Пенев.

Веселин Пенев е продължил престъпната си деятелност като действал не само в личен интерес, но облагодетелствал и частни интереси, съобщават от прокуратурата. Другото престъпление е свързано с продажбата на апартамент на бившия главен секретар на МВР Валентин Петров.

През 2006 г. апартамент № 25 със застроена площ от 179,52 кв.м., състоящ се от две стаи, дневна, столова, дрешник, кухня и сервизни помещения, заедно с 3,084% идеални части от общите части на сградата и правото на строеж върху мястото, находящ се в гр.София, район „Изгрев“, ул.“Фредерик Жолио Кюри“ №19, бл.156/1, ет.13, бил продаден от МВР на Петров. След проверка от Дирекция “Инспекторат на МВР“ се установило, че свидетелят нямал право да го закупи. В резултат на водените съдебни дела, Петров трябвало да освободи апартамента, още повече, че вече не бил служител в Министерство на вътрешните работи.

Със своя заповед, обвиняемият Пенев наредил да се отнеме от МВР, поради отпаднала необходимост, недвижимият имот. В точка 2 от заповедта е посочено, че имотът ще се управлява от областния управител на област София при условията на чл.18, ал.1 от Закона за държавната собственост.

С Протокол за предаване и приемане на недвижим имот - частна държавна собственост от 18.11.2015г. е извършено фактическото предаване и приемане на описания апартамент. В протокола е посочено, че балансовата стойност на имота е 373 475,90 лева.

Пенев издал заповед № РД-15-041/19.02.2016г. за откриване на процедура за провеждане на търг с явно наддаване за държавния апартамент, в която е определил начална тръжна цена в размер на 226 700.00 лева, която е по-ниската пазарна стойност измежду определените от независими оценители стойности, и от това са последвали значителни щети за държавата в размер на 105 100,00 /сто и пет хиляди и сто/ лева, съставляващи разликата между действителната пазарна стойност на имота в размер на 336 400,00 лева и продажната цена на имота в размер на 231 300,00 лева, съобразно сключения договор за покупко-продажба на недвижим имот по реда на Закона за държавната собственост и Правилника за прилагане на Закона за държавната собственост.

Деянието е извършено умишлено.

Другото престъпление, за което Пенев отива на съд, е сделката с Царските конюшни. На 8 юли 2016г. е сключил три неизгодни сделки, по силата на които е прекратена съсобственост между държавата и юридическо лице чрез транслация на притежаваната от държавата част в полза на юридическото лице, а не чрез обособяване на реални дялове със статут на частна държавна собственост и при най-благоприятния за Българската държава ред, като продал на „Е.“ ЕООД три недвижими имоти - частна държавна собственост за сумата общо от 658 870.00 лева без ДДС при обща пазарна стойност на имотите към същата дата в размер на 10 989 000.00 лева без ДДС, от които са произлезли значителни вреди за Българската държава в общ размер на 10 330 130.00 /десет милиона триста и тридесет хиляди сто и тридесет/ лева, представляващи разликата между продажната цена и пазарната стойност на имотите като деянието представлява особено тежък случай - престъпление по чл.220, ал.2 във вр. с ал.1 във вр. с чл.26, ал.1от НК.

Спрямо Веселин Пенев е взета мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 15 000 лева.

Предстои СГС да насрочи разглеждането на делото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !