Документите за анулиране на сделката с "Царските конюшни" вече са в съда

OFFNews 16 септември 2016 в 17:11 4658 0

В резултат на възложения от мен анализ на извършената от областния управител на София сделка за т. нар. „Царски конюшни“ и като компетентен министър, управляващ държавната собственост, на 15 септември сезирах Софийски градски съд за обявяване на нищожност на трите договора за продажба на имотите, които попадат в рамките на терена. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Тя обясни, мотивите за иска са три.

"Първият е самата процедура, която е приложил областният управител, възползвайки се от предоставени правомощия да се разпорежда еднолично с имота. Анализът на документите показа, че този областен управител не е имал правомощията еднолично и самостоятелно да се разпорежда с имотите и не е налице хипотезата за прехвърляне, продажба или ликвидиране на съсобственост от името на държавата към частни лица. Считаме, че това е заобикаляне на закона", категорична бе Павлова.

Според нея направеният анализ на документите показва, че купувачът „Евротранс билд“ ЕООД не е ясно легитимиран и не е собственик на имотите, за които претендира, че има съсобственост заедно с държавата.

"В съда има висящи редица дела от други фирми, които също претендират съсобственост върху имотите", посочи министърът и обясни, че липсата на реален собственик е вторият мотив за искане на нищожност на сделката за продажба.

Павлова смята и че е налице категорично ощетяване на финансовия държавен интерес на държавата заради ниската цена, на която е сключена.

"Това е третият ни мотив за предявяване на иск, защото разполагаме с документи за ипотеки, апорти, продажби на имоти, на идеални, части, в рамките на този терен, чиято стойност надвишава в пъти сключената от областния управител сделка", посочи тя.

Павлова каза и че очаквам съдът да постанови да се установят физическите лица, които предявяват интерес към конюшните.

"Освен замяната, за която знаем, че е направена през 2005 г.,установихме, че още през 2003 г. около 5 дка от държавния имот са предоставени на частна фирма за дълг срещу собственост. Впоследствие те по различна процедура са пледирани като държавни и заменяни. Излизат различни подобни сделки при проверката", съобщи още министърът на регионалното развитие и благоустройството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови