Българин е заплашен от 80 г. затвор в САЩ по обвинения, че е пращал чувствителна електроника в Русия

Въвлечен съм в холивудски сценарий - заловихме го, а после се оказа невинен, казва Милан Димитров

OFFNews 11 август 2023 в 09:48 4644 6

обвинения

Снимка бТВ

Обвиненията.

Българин, арестуван в Гърция след издирване от Интерпол, тъй като е преследван от американските власти, е заплашен от 80 г. затвор. Властите във Вашингтон настояват сънародникът ни да бъде екстрадиран по обвинения, че изпращал незаконно чувствителна електроника в Русия. В момента въпросната техника се намира в семейната лаборатория в София, а Милан Димитров твърди, че е невинен и е въвлечен в холивудски екшън за назидание.

Неговата история разказва бТВ.

Димитров e арестуван от полицията в Гърция през декември след заповед на САЩ. Разследване на ФБР твърди, че Милан в комбина с баща му са изпратили специални електронни чипове в Русия. 

"Самите американци към гръцкия съд, който поиска доказателства, че тези неща са изпратени в Русия, те изпратиха отговори, че нямат доказателства, но въпреки това искат екстрадицията ми. Напълно допускам това – да се разиграе пропаганден цирк "заловихме страшните шпиони с невероятни технологии, а после не бяхме прави", каза Милан Димитров по телефона от гръцкия затвор.

Българинът е обвинен в пране на пари, заговор, в нарушения на правилата за контрол върху износа и в подаване на невярна информация към американските власти. За всяко от тях е заплашен от 20 г.

Баща и син са обвинени, че са се сдобили със устойчиви на радиация чипове от компания в Тексас и са ги изпратили в Русия.

"Те казват, че нашата фирма е получила над 1 млн. долара, за да закупи въпросните машини, и ги е изнесла в Русия. Тези машини струват 53 605 долара", е категоричен Милан Димитров.

Американските прокурори обаче твърдят, че чиповете rad-hard са били доставени от компания в Тексас, но изпратени до Русия чрез фирма в България, за да се избегне експортното законодателство на САЩ, разказа братът на задържания.

"Това са полупроводникови пластини. Имат серийни номера, имаме експертиза от вещи лица – четири пъти доказваме, че пластините са тук. Купихме шест бройки, платихме около 600 000 долара", обяснява братът Александър Димитров.

По думите му чиповете се използват и за перални машини, и за смартфони.

"Настоявам за справедливост – България да се свърже с американските власти и да ги попита що за безобразия са това", заяви Милан Димитров, който твърди, че е невинен, а обвиненията неоснователни.

По случая американските власти обвиняват и руския бизнесмен Илиас Сабиров, който според тях е получил закалените чипове. ФБР смята, че те служат за ядрения спусък на Иран, Пакистан.

"Представяте ли си да служат, това са обикновени памети - електронни компоненти", коментира Александър.

Прокурорите в Тексас обаче твърдят, че чиповете са специално направени, за да са устойчиви на радиация и екстремни температури и че са критично важни компоненти в производството на ракети и военни сателити. Българите категорично отричат.

"Това е един холивудски сценарий. Ние сме търгували с Русия и сме много удобен елемент от него, защото от нашата фирма нищо не зависи", каза Александър Димитров.

По делото за екстрадиция от българското МВнР отговарят, че "преценката за обявяване на лице за международно издирване, както и за наличието на данни за извършено престъпление, обосноваващо международното издирване на лицето, са изцяло от компетентност на органите на съответната държава, в случая на САЩ. Съдът в Гърция към момента е единствено компетентен да се произнесе по съществото на молбата за екстрадиция на Милан Димитров".

От външното министерство казаха, че Милан Димитров и семейството му не са търсили за съдействие дипломатите ни в Солун.

Във Върховната касационна прокуратура не са получавали информация за екстрадиция на Милан Димитров.

Задържаният българин отправи молба към българската държава: "Аз съм невинен и се намирам в затвора вече четири месеца и половина. Разсипва ми се животът".

Очаква се решението за екстрадиция на Върховния съд в Гърция, процесът е насрочен за 1 септември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

6

dolivo

11.08 2023 в 16:19

разследването ще си покаже

най вероятно да виновни

hard-rad в перални не се влагат

в САЩ активност с някакви дребни фирмички за под 1 млн едва ли някакъв дивидент би донесло при техните мащаби

да крещят, че са натопени, типична БСПарска тактила

615

5

Уисъл блоър

11.08 2023 в 13:29

Да ги съдят тези предатели от къде имат 1 млн. за някакви "обикновени чипове" За кококшка няма прошка! Глупаци недни и нгли отгоре на всичко. Брата също като съучастник...

1068

4

Dagoduhatrusnaciteiputin

11.08 2023 в 11:15

Сигурно чиповете са за ремонт на откраднатите перални от Украйна. Евтино излиза няколко ремонта за 600 000 долара. В рубли не мога и да го сметна дори...

8500

3

filomatis

11.08 2023 в 10:55

Бах тия перални с чипове за 100 000 долара

12078

2

edin slep

11.08 2023 в 10:38

Хаотично е изложението, хем са тук, хем пък са изнасяли за Русия, хем търси съдействие хем не.

3251

1

динозавър

11.08 2023 в 10:14

Интересно защо се пращат чипове за перални на страна агресор с президент - клиент на хагския трибунал за военни престъпления. Сетих се. Путин трябва си изпере гащите за да го вземат в Хага.
 
X

Да помогнем на украинските деца!