„Арестът на Ченалова е репресия и цели да се всее страх в съдебната система“

OFFNews 18 април 2015 в 11:30 5234 13

Антон Станков

Арестът на съдия Румяна Ченалова е репресия, която има за цел да всее страх в съдебната система. Това заяви пред bTV бившият правосъден министър Антон Станков.

Целият случай „Ченалова“ е един фарс, а обвинението срещу нея е несръчно. По същия начин шумно беше арестуван Петър Сантиров, а след това беше оправдан на три инстанции, посочи Станков.

По думите му Ченалова е била обявена за издирване и след това задържана абсолютно неоснователно.

Единият вариант за случилото се е Ченалова да е решила да каже нещо, а другият – да бъде сплашена, за да каже нещо, категоричен е Станков.

Според бившия правосъден министър обвинението срещу съдията от Софийския градски съд е несръчно и няма да издигне имиджа на прокуратурата.

Обвинението срещу Ченалова е за допуснати поправки, които по същество могат да бъдат обсъждани на втора инстанция, т.е. нищо не е приключило, но имаме обвинение, шокиращо е, коментира той.

Антон Станков отправи критики и към френския посланик Ксавие дьо Кабан заради обвиненията му за „гнили ябълки“ в съдебната система, които включваха и съдия Ченалова за делото „Белведере“.

Това неудачно сравнение прави неприятно впечатление, защото в случая има неприключил съдебен казус. Малко посланици са си позволявали да коментират периодични въпроси – никога не е имало такава атака през медиите, подчерта Станков.

От 1968 г. България е част от Виенската конвенция за дипломатическите отношения, според която всеки посланик отговаря и пред закона в родината си. Нека някоя патриотична организация да отдели от партийната си субсидия и да провери дали такова изказване съответства на френското законодателство, коментира той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!