Апелативният съд върна в ареста печатаря на 'реквизитните' долари и евро

OFFNews 23 март 2021 в 14:31 2759 0

Софийският апелативен съд (САС) остави под домашен арест Даниела Андонова, но върна в ареста другия обвиняем за намерените фалшиви евро и долари, печатани във Висшето транспортно училище "Тодор Каблешков" - Илия Ненов. Той бе закопчан още в съдебната зала.

Решението на съда е окончателно.

Двамата бяха освободени на първа инстанция, като им бе наложена мярка "подписка", тъй като според защитата фалшивите банкноти са реквизит за сватби и кръщенета.

Днес обаче прокуратурата представи нови доказателства за провиненията им. Държавното обвинение се позова на експертиза на БНБ. Вчера от банката заявиха, че откритите долари и евро, печатани на територията на вуза, са фалшиви парични знаци, а не са "реквизитни пари". 

Експертите са правили анализ на случайно избрани банкноти от всички открити с номинал 100 щатски долара. Дори да е така според прокуратурата това не прави банкнотите реквизитни.

Апелативните магистрати обръщат внимание и на друга експертиза, според която идентични на намерените у печатаря пари, част от друго разследване, са били пуснати в обращение.

Защитата отвърна, че обвинението прави прибързани опити да представи някакви доказателства по случая. Адвокатите се мотивираха и с факта, че банкнотите са на много тънка хартия, а намерените са на по-дебела, нямат холограмни ленти и са лъскави. 

Съдът прие, че двамата не са осъждани, но има риск да извършат друго престъпление. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови