Хванаха фалшиви долари и евро, печатани в столичен ВУЗ (обновена)

OFFNews 16 март 2021 в 12:30 10896 0

Мъж и жена, работели като печатари на договор към столичен ВУЗ, са печатали фалшиви евро и доларови банкноти в извънработно време, разкри прокуратурата. Оттам не посочват кой е университетът.

Задържаните са на 49 и 54 години и нямат криминални прояви. Машината е открита в помещение, подобно на хале, на територията на ВУЗ.

Работата по случая е започнала преди няколко месеца след постъпила информация за хора, занимаващи се с изготвяне на фалшиви пари в София.

От прокуратурата допълват, че има данни, че двамата са част от по-голяма група за трафик на фалшивите пари към Украйна и Западна Европа. 

Освен парите, са били печатани здравни книжки и рекламни материали.

Претърсени са три адреса. Открити са около 4 млн. неистински щатски долара, с номинал от 100 долара, около 3 600 000 евро, метални клишета за поставяне на релефни изображения върху банкноти от 100 и 500 щатски долара, фотоплаки с изображения на еврови банкноти, акцизни бандероли, серийни номера, свидетелство за регистрация на автомобил, листа с изображения на осигурителна нишка на 50 евро, дискове, съдържащи предпечат за изготвяне на еврови банкноти, печатна машина и др.

Разпитани са свидетели, изготвена е експертна справка относно истинността на иззетите банкноти и са назначени експертизи.

"Към настоящият момент няма данни ръководството на учебното заведение да е било наясно с тази престъпна дейност", каза директорът на ГДБОП Любомир Янев и добави, че двамата задържани са получавали десет процента от стойността на отпечатваната от тях валута.

Мъжът и жената са задържани за 72 часа. Предстои внасяне в съда на искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Пръв за операцията съобщи главният прокурор Иван Гешев в туитър:

"Българските правоохранителни институции продължават активно да пазят финансовите интереси на ЕС и партньорите ни от САЩ", написа Иван Гешев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови