Адвокати обжалват ареста на Цветан Василев преди да е задържан

Юлиан Христов 12 септември 2014 в 06:46 2744 0

Софийският градски съд (СГС) решава днес дали да отмени искането за 72-часово задъжане на Цветан Василев преди обаче той самият да е задържан.

Адвокатите на Василев са поискали от съда да преразгледа искането за арест на Василев и съдът е приел. Заседанието ще се проведе по реда на чл. 64, ал. 2 от НПК, който гласи, че явяването на обвиняемия пред съда се осигурява "незабавно от прокурора, който при необходимост може да постанови задържане на обвиняемия до 72 часа за довеждането му пред съда."

Цветан Василев е в дома си в Белград, обяви през седмицата пред журналисти адвокатът му Константин Симеонов. Той обясни, че Василев е готов доброволно да се яви в страната, но при условие, че бъде свалена заповедта за ареста на Цветан Василев. Симеонов каза, че ще поиска промяна на мярката за неотклонение на банкера, за да може Василев да се върне в България. Това трябва да стане така че да не се пречи на самото дело.

Към момента Василев се издирва с европейска заповед за арест, като е обявен за издирване и в Шенгенската информационна система (ШИС). Той е обявен за издирване в информационната система на Интерпол по искане на прокуратурата, която иска екстрадицията му.

На 28 юли прокуратурата повдигна обвинение за длъжностно присвояване в особено големи размери.

Началното обвинение е за това, че през периода декември 2011 - 19 юни 2014 г. умишлено е склонил Маргарита Петрова (главен касиер) и Орлин Русев (изпълнителен директор) да се разпоредят със сумата от 206 милиона лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови