Адвокатът на Янева: В съдебната власт, който дава парите, поръчва музиката

OFFNews 11 декември 2015 в 07:48 4300 4

Адвокатът на Ченалова: В съдебната власт, който дава парите, поръчва музиката

Контролът на съдебната власт минава през бюджетирането. Който плаща, той поръчва музиката.

Това коментира пред Нова тв адвокатът на бившата председателка на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева Антон Станков, който е и бивш правосъден министър в правителството на Симеон Сакскобургготски. 

"Има един човек, който казва: "Аз давам". Не, двама са, и министърът на финансите - напоследък прави впечатление как той има самочувствието, че той дава", продължи той. 

По думите му разделението на властите е условно и те влияят взаимно една на друга. Според него борбата с корупцията минава през увеличение на заплатите, а не чрез санкции, което е привично за тоталитарните държави. "А да увеличим заплатите, това означава работеща икономика", допълни ексминистърът. 

Той определи оставката на Христо Иванов, като достойна постъпка.  "Оставката беше приета бързо. Според мен е била очаквана. Моменталното приемане на тази оставка означава, че и двете страни въздъхват с облекчение, а щипка достойнство в цялата тая каша е хубаво нещо", каза Станков.

Според него преценката на Иванов е правилна и след като той не може да продължи това, за което е работил, трябва да освободи поста. В същото време Станков е категоричен, че останалите министри от Реформаторския блок не трябва да подават оставки, тъй като съдебната реформа е само част от реформата на цялата система. 

Станков прогнозира, че следващият "голям политически проект" ще бъде свикването на Велико Народно събрание и партиите трябва да се готвят за него. 

Станков коментира и случая около записите на разговор между Владимира Янева и Румяна Ченалова. Той припомни, че Янева е заявила, че не си спомня достатъчно добре за въпросния разговор. "Тя не е опраскана, в момента е отстранена от длъжността "съдия", но е съдия, за разлика от госпожа Ченалова", обясни той.

Станков няма притеснения от разследване на аферата и държи на него. 

По думите му Владимира Янева и Цветан Цветанов не са влошили отношенията си. "Те просто не поддържат отношения, което аз намирам за съвсем нормално. Нормално е да не се поддържат отношения между подсъдим и госпожа Янавеа като председател на съда. Ако беше обратното, ако те поддържаха отношения, това щеше да е укоримо. И двете страна съвсем правилно се дистанцират", обясни той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!