Янева отказа да се яви във ВСС, Ченалова подозира, че я подслушвали

Уволнената от СГС съдийка се е срещала с Бойко Борисов след нападките на френския посланик

OFFNews 07 декември 2015 в 14:16 4618 3

Янева отказа да се яви във ВСС, Ченалова подозира, че я подслушвали

Снимка БГНЕС, архив

Бившата председателка на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева не се яви във Висшия съдебен съвет (ВСС), където днес трябваше да се проведе очна ставка между нея и уволнената съдийка Румяна Ченалова.

Двете бяха призовани в Съвета, за да дадат обяснения заради изтеклите записи от техен разговор, в който се разкриват детайли около политическото влияние върху съдебната система, включително от страна на премиера Бойко Борисов. 

Адвокатът на Янева Антон Станков внесе писмени обяснения от нейно име. Пред журналисти той посочи само, че обясненията са свързани с имената на адвокатите, за които се смята, че са се срещали с Янева. Той добави, че в обясненията си тя твърди, че не помни въпросните разговори с Румяна Ченалова.

Самата Ченалова коментира отсъствието на Янева като заяви, че бившият председател на СГС избягва среща с нея и не иска двете да застанат очи в очи.

Пред журналисти Ченалова заяви, че е водила разговори с премиера Бойко Борисов

“Срещнах се с него след изявлението на френския посланик Ксавие дьо Кабан. Той изрече клевети, каза: "съдия Ченалова е или корумпирана, или некадърна”. Единственият човек, който може да вземе отношение, това е министър-председателят. Поисках разговор в тази насока. Той е бил посетен и от френския посланик по този повод, както и от други посланици”, обясни тя.

Уволнената съдийка смята, че изтеклите записи може да са от специални разузнавателни средства (СРС), като допусна, че подслушваният е била тя. Версията за прилагани спрямо нея СРС беше отречена от главния прокурор Сотир Цацаров. За това и съдийката днес обясни, че може да е подслушвана незаконно. 

Тя добави, че днес е била питана дали е виждала конкретни адвокати, които са посещавали кабинета на Янева и е отговорила положително на този въпрос.

Румяна Ченалова посочи още, че е чувала от Янева, че членовете на ВСС Ясен Тодоров и Димитър Узунов държат лобитата във ВСС.

Не са ѝ били задавани въпроси обаче за членове на ВСС, чийто имена също се чуват в записите. “Никой не ме попита за членовете на ВСС. Бих могла да им кажа, че са в близки отношения, че Милка Итова (член на ВСС - б.а.) често е идвала в кабинета на Янева в СГС. Дори тя върна едно предложение за дисциплинарно производство на Янева - за Елка Пенчева”, разказа Ченалова. 

Попитана за днешния запис, изтекъл в сайта “Биволъ”, тя заяви, че не го е слушала. Но си спомня подобен диалог. И посочи, че Янева не е искала да се обажда на Янева “заради делото на Цветанов и поради лични причини”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews