6 адвокатски колегии настояват за разследване по казуса с Нотариуса и Пепи Еврото

OFFNews 20 февруари 2024 в 14:45 1431 0

Снимка Pixabay

Шест адвокатски колегии подписаха позиция, в която искат незабавни действия по повод публично изнесените факти за наличие на кръгове, гравитиращи около Мартин Божанов - Нотариуса и Пепи Еврото и изнесените данни за гравитиращи около тях висши магистрати от прокуратурата и съдилищата.

Вчера Софийската градска прокуратура прекрати делото срещу Петьо Петров-Пепи Еврото, ръководено от районната прокуратура, с довода, че то "било тенденциозно насочено срещу дискредитирането на магистрати".

Днес адвокатските колегии във Варна, Видин, Плевен, Пазарджик, Пловдив и Смолян изказаха своето "възмущение и нетърпимост" срещу изнесените в последните две седмици данни за Нотариуса и Пепи Еврото и от това, което те наричат "пълно бездействие" от страна на прокуратурата.

"За нас звучат абсурдно изнесените от съдия Владислава Цариградска данни, че в миналото е била заплашвана и продължава да бъде заплашвана и до днес от лица, гравитиращи около горепосочените кръгове и вместо тези лица да бъдат незабавно арестувани и опасността български съдия да пострада да бъде неутрализирана, на същата да и бъде назначавана съдебна охрана, докато отправилите заплахите лица се разхождат свободно в обществото", пише в позицията.

Юристите изтъкват, че не може в правова държавата, каквато трябва да е България, висши представители и ръководители на органите на прокуратурата са се сраснали с и подкрепят престъпността и в същото време същите тези органи не предприемат никакви действия по разследване, които да опровергаят изнесените факти, даващи основание за предполагане на наличие на организирани престъпни групи, с участието на прокурори и съдии на ръководни постове.

Ето какво пише в позицията на шестте адвокатски колегии:

"За нас звучат абсурдно и изнесените данни, че тези две групи вероятно са подкрепяни от висши политици и че прокуратурата отново оглушително мълчи, без да предприема никакви действия по разследване на тези твърдения. Не искаме да повярваме, че в прокуратурата не са останали честни и смели прокурори, които да изпълнят законовите си функции, да се самосезират по публично изнесените факти и обстоятелства и да проведат обективно и безпристрастно разследване.

Изразяваме пълната си подкрепа към съдия Владислава Цариградска и я поздравяваме за изразената смела публична позиция по повод отстояване на независимостта на българският съдия. Пpaвнaта oбщнocт в страната нe мoжe дa бъдe бeзyчacтнa, ĸoгaтo e пocтaвeнa пoд зaплaxa нeзaвиcимocттa нa cъдa и ycтoитe нa пpaвoвaтa дъpжaвa. Упражняването на адвокатската професия в частност и всички юридически професии имат смисъл единствено при функционирането на справедлив, безпристрастен и независим съд, подвластен единствено на закона.

Изразяваме притеснението си и заостряме вниманието на обществеността към наложилата се порочна практика на определени жълти медии да изфабрикуват различни клеветнически материали с цел да се упражнява под различна форма натиск над съдии, прокурори, адвокати, политици и други публични лица. В тази връзка остро се противопоставяме на всякакви форми на oбиди, клевети, oбpyгaвaне и зaплaxи cpeщy личнocттa нa cъдии и адвокати, във връзка с дела, по които същите участват, упражнявайки професията си. Подобни прояви в eднa пpaвoвa и дeмoĸpaтичнa дъpжaвa, ĸaĸвaтo пo кoнcтитyция e Бългapия, не само нe бивa пo ниĸaĸъв нaчин дa бъдaт тoлepиpaни, но и следва да бъдат остро осъждани.

Публичните разкрития за съществуващите сфери на влияние в прокуратурата и съда и използването им за користни цели трябва да бъдат изобличени незабавно и участниците в тях подведени под наказателна отговорност. Конкретните обстоятелства изнесени от медиите и от съдия Цариградска изискват спешни действия за прекъсване на това уродливо състояние. Действия по назначаване на охрана на действащ магистрат срещу когото в настоящата ситуация заплахите продължават са палиативни грижи. Необходимо е решително действие на всички нива, съобразно своите компетенции – Народно събрание, Министерство на вътрешните работи, Министерство на правосъдието и най-вече - прокуратурата на България.

Общecтвoтo ни мoжe дa фyнĸциoниpa нopмaлнo eдинcтвeнo пpи eднaĸвo пpилaгaнe нa зaĸoнa cпpямo вcичĸи гpaждaни, yвaжeниe ĸъм cъдa и нeпoгaзвaнe нa нeгoвaтa нeзaвиcимocт, ĸaĸтo и пpoвeждaнe нa шиpoĸ oбщecтвeн и пpoфecиoнaлeн дeбaт, пpи нaличиe нa пpoблeми oт зaĸoнoдaтeлнo ecтecтвo, каквито често възникват и се поставят във фокуса на общественото внимание.

Апелираме цялата юридическа общност да не стои безучастна и да не изказва само в разговори на четири очи възмущението си от случващото се, а да застане с ясна позиция, с която да изиска от компетентните органи да влезнат във функциите си. Апелираме всички правоохранителни органи да пресекат със законни средства всички заплахи за сигурността на съдия Цариградска и другите магистрати в нейното положение и освен да ѝ осигурят охрана, да неутрализират незабавно източниците на отправените заплахи.  Апелираме органите на прокуратурата да започнат незабавно, бързо и безпристрастно разследване на изложените данни и обстоятелства, и при наличието на данни за извършени престъпления, да образуват досъдебни производства и да не се поколебават да повдигнат обвинения, дори и на висши политици и магистрати."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!