Закуска за шампиони... от насекоми

OFFNews 03 август 2022 в 19:18 1258 0

Насекоми

Снимка Стоп кадър

Закуска... с насекоми.

Насекомите се считат за вкусни сезонни закуски в много африкански страни. И Мадагаскар не прави изключение. Проектът „Валала фарм” е създаден по идея на Центъра за биоразнообразие на Мадагаскар и е разположен в столицата Антананариво.

Учените изследват, отглеждат и преработват в храни насекоми с високо съдържание на протеини, които са полезни за хора и животни. От някои видове насекоми се създават и евтини торове, които са с доста полезни качества за растенията, съобщава Нова тв.

Според ентомолога и основател на „Валала фарм” Брайън Фишър в Мадагаскар има най-малко 80 уникални вида насекоми.

„Насекомите имат много предимства пред традиционните източници на протеини. Можете да ги отглеждате с по-малко вода, по-малко храна и имат по-малко въздействие върху околната среда. Особено в Мадагаскар, където не можете да отглеждате крави на вече изтощени пасища. И не можете да продължите да изсичате гори, когато са останали само десет процента от тях”, обяснява Фишър.

Мисията на проекта е да открие повече начини за набавяне на ядливи насекоми на хората през цялата година. Плановете са да могат да се предоставят протеинови храни от буболечки, достатъчни за 551 000 хранения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови